Apotek
Att vara seriös och sälja
Publicerad: 8 november 2010, 12:03
LÄKEMEDELSKONGRESSEN Går det att både sälja bra och värna patientens intressen? Den frågan ställer Gustav Sjöstrand, ordförande för Apotekarsocietetens öppenvårdssektion i ett föredrag.
På en avreglerad marknad dyker vissa frågor upp med ny kraft. Under rubriken Pengarna eller livet? på Läkemedelskongressen i dag, måndag, vill Gustav Sjöstrand ge utrymme för en diskussion om vilket ansvar apotekarna själva har när både kundens behov och vinstkraven ska tillgodoses. Han arbetar inom Medstop, men tar upp ämnet i egenskap av ordförande i Apotekarsocietetens öppenvårdssektion.
Varför vill du ta upp frågan?
– Det finns ett behov av att diskutera hur den enskilda farmaceuten hanterar att vara både kommersiell och professionell.
Hur märker du av den konflikten själv i ditt dagliga jobb?
– Det är inte lika självklart längre hur långt man ska gå för att hjälpa en kund tillrätta med ett läkemedel man själv inte har inne. Tjänar man några pengar på att göra kunden nöjd och lägga den extra tiden? Har man inte det läkemedlet i sortimentet kommer kunden kanske ändå vända sig till ett annat apotek nästa gång, hur mycket tid du än lagt ned på att hjälpa till.
Så hur ska man göra?
– Det beror på flera faktorer, bland annat vad man får för signaler från sina arbetsgivare. Det kan ju skilja sig åt från apotek till apotek huruvida det anses okej att hänvisa till en konkurrent som ligger nära men inte ingår i samma kedja.
Behövs det mer incitament för att få apoteksföretag att samarbeta för att se till att kunden får sitt läkemedel?
– Det är svårt att se hur ett sådant incitament skulle se ut. Hur långt apotekaren ska hjälpa till måste ju bero på omständigheterna. Är det i glesbygd? Är det en stressig fredagseftermiddag med massor av kunder i butiken?
I programpunkten ställer du frågan om hur mycket man kan sälja och fortfarande vara seriös. Vad tycker du själv?
– Jag tror att kunderna märker om farmaceuten känner sig obekväm och inte kan stå för en vara. Men jag ser gärna att de som kommer och lyssnar på Läkemedelskongressen har nya frågor med sig hem, kanske snarare än svar. Jag tycker om att sätta myror i huvudet på folk.
Och för farmaceuter som hellre vill ge råd om läkemedelsanvändning än sälja rynkkräm?
– Man måste nog göra både och. Jag tror inte att man ska skilja så mycket, som vi tidigare har gjort, på receptkunder och egenvårdskunder. I dag kommer kunden kanske in både för att få råd om sitt hjärtläkemedel och höra om en ny hudvårdsprodukt. Råden kanske inte behöver komma från samma person, men på mindre apotek lär det nog bli så.
Så ska de göra:
Om ett apotek har slut på ett läkemedel som inte är restnoterat ska apoteket hjälpa till att lösa det. Om det behövs ska kontakt tas med ett annat apotek, även om det är en konkurrent. Denna överenskommelse har Svensk apoteksförening tagit fram.