Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Avandia var inte sämre än Actos enligt ny studie

Publicerad: 25 augusti 2010, 12:26

Det omstridda diabetesläkemedlet rosiglitazon ökade inte hjärtrisken mer än pioglitazon i en ny undersökning. Resultaten går emot flera tidigare studier.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Diabetesmedlet Avandia (rosiglitazon) är omdiskuterat sedan studier pekat på att det medför en ökad risk för hjärtsjukdom. Actos (pioglitazon) som tillhör samma läkemedelsgrupp har däremot inte visat samma tecken på ökad risk och är inte heller lika kritiserat.

Nu publicerar forskare knutna till försäkringsbolaget Wellpoint Inc i Wilmington, USA, en studie i tidskriften Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes med drygt än 36 000 diabetiker. De hade alla fått Avandia eller Actos mellan åren 2001 och 2005.

Artikelförfattarna följde upp hur många patienter som drabbades av hjärtinfarkt, akut hjärtsvikt eller som avled inom 14 månader efter att de börjat med behandlingen.

Under studieperioden drabbades 4,16 procent av dem som fått rosiglitazon av detta, jämfört med 4,14 procent av dem som fått pioglitazon. Detta var ingen statistiskt signifikant skillnad.

Resultaten skiljer sig drastiskt från dem i en tidigare och mycket större studie där patienterna var över 65 år och var försäkrade inom det amerikanska sjukförsäkringsprogrammet Medicare. Patienterna i den aktuella undersökningen var i genomsnitt 54 år och hade en privat sjukförsäkring.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten utreder för närvarande om Avandia ska dras in på grund av de tidigare rapporterade biverkningarna, se länkad artikel.

Läs abstract:

Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, online August 24, 2010.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev