Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Avhoppare från Apoteket satsar på receptfria läkemedel i butiker

Publicerad: 27 mars 2009, 13:18

I höst går startsignalen för receptfria läkemedel i handeln. Dagens Apotek har besökt företaget Medstop, som tagit fram en paketlösning med bland annat receptfria läkemedel som man vill erbjuda butikskedjor.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Som ett sista steg i omregleringen av apotekssektorn planerar regeringen att tillåta försäljning av vissa receptfria läkemedel, OTC, i butiker från och med den 1 november i år. Redan i dag säljs nikotinersättningsmedel i handeln. Den här delen av omregleringen anses politiskt stabil, eftersom även socialdemokraterna och deras samarbetspartier ställt sig bakom receptfritt i handeln.

I dag har ett förslag lämnats till lagrådet och en färdig proposition överlämnas antagligen till riksdagen i april eller maj. Riksdagsbeslutet i frågan antas komma innan sommaren.

Läkemedelsverket ska sedan i detalj fastslå vilka läkemedel som ska få säljas och hur regelverket ska se ut, innan startskottet går i november.

– Det här är egentligen den viktigaste delen av apoteksreformen sett i allmänhetens perspektiv. Det kommer att bli betydligt enklare att få tag på exempelvis värktabletter när behov uppstår, säger Joachim Nielsen, tidigare etableringschef på Apoteket AB och nu vd på företaget Medstop, som riktat in sig på försäljning av receptfria läkemedel i detaljhandeln.

– Svenskarna har stor vana att köpa receptfria läkemedel i självval på apoteken. 70 procent av alla receptfria läkemedel köps i dag på apotek med självval och enligt en färsk undersökning görs 92 procent av köpen utan att frågor ställs till personalen. Så steget för kunderna är inte så stort när detta hamnar i butiker, säger Joachim Nielsen.

Medstops idé är att erbjuda butiker hela apotekshyllor, moduler, med ett sortiment av receptfria läkemedel och apoteksnära handelsvaror. Modulerna finns i olika storlekar, anpassade för olika butikstyper. På handels­varu­sidan är  produkterna till stor del egenutvecklade. Medstop har bland annat tagit fram en egen dermatologiskt testad hudvårdsserie.

Kunderna kommer att kunna ställa frågor om läkemedel och övrigt sortiment via en interaktiv pekskärm på hyllans gavel. Dessutom finns information på hyllkanten och tryckta informationsblad tillgängliga.

– Vi vill också hjälpa personalen i butikerna med utbildningar kring bland annat regelverk, indragningar och reklamationer, säger Leif Nilsson, chefsapotekare på Medstop med mångårig erfarenhet från olika positioner inom Apoteket AB.

Av naturliga skäl är entreprenörerna på Medstop spända inför det regelverk kring OTC i butik som nu håller på att mejslas fram. I februari blev man något lugnare när socialminister Göran Hägglund (kd) aviserade huvudlinjerna i en debattartikel i Dagens Nyheter. Det mesta tyder på att det affärskoncept man tagit fram är förenligt med regleringen.

– Skräcken vore om reglerna tvingar in läkemedlen bakom disk. Vi har en plan B även om det skulle bli så, men då är det osäkert om vi går in på marknaden. En sådan lösning vore problematisk både konkurrensrättsligt och för kunderna. I Norge har denna regel gjort att kunderna inte vet att läkemedlen finns i affären, säger Leif Nilsson.

Medstop utesluter inte att man, vid sidan av OTC-konceptet, även startar fullskaliga apotek.

– Vi överväger det just nu. Men beslutet hänger, som för alla andra, på utformningen av regelverket för att driva apotek, till exempel hur handelsmarginalen kommer se ut. Om vi satsar blir det sannolikt en apotekskedja i mindre skala. Vi kommer inte att ta upp kampen med de största aktörerna. Vi kan antingen tänka oss att etablera oss i nya lokaler eller köpa in ett mindre apotekskluster och komplettera med egna etableringar, säger Joachim Nielsen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev