Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Både plus och minus när han jämför svenska och syriska apotek

Publicerad: 4 april 2017, 09:41

Qassim Humash.

Qassim Humash är en av de farmaceuter som de senaste åren har kommit som nyanländ till Sverige och börjat arbeta här. Han ser både fördelar och nackdelar när han jämför det syriska och svenska apoteksväsendet.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

– Apotekssystemet i Sverige fungerar jättebra jämfört med Syrien. I Syrien krävs till exempel inte recept för att få ut antibiotika. Här är det bättre kontroll på alla läkemedel, vilket minskar risken för resistenta bakterier, säger Qassim Humash, apotekare från Syrien som nyligen blev anställd på Kronans Apotek Nya torg i Norrköping.

Inte för att det saknades kontroll på läkemedel i Syrien.

– Men där jobbar apotekarna inte med elektroniska recept utan bara med pappersrecept. Det blir därför inte samma dokumentation och därmed sämre kontroll. Här i Sverige måste jag som apotekare dokumentera i apotekets dator vilka läkemedel som jag lämnar ut på pappersrecept, fortsätter han.

I slutet på 2013 flydde Qassim Humash tillsammans med sin fru och två barn från krigshärjade Aleppo där han hade drivit ett eget apotek i tio år. Först jobbade han ensam men kunde efter några år anställa två personer.

I Sverige började hans apotekarbana i september 2015 med en kallelse till ett möte på arbetsförmedlingen där han tillsammans med åtta andra syriska apotekare fick träffa representanter från Kronans Apotek.

– De gjorde en snabb intervju med oss alla för att få mer information om oss. Efteråt blev jag kontaktad av Kronan som undrade om jag var intresserad av att praktisera på kedjans apotek i Norrköping under två månader. Jag vet att åtminstone en av de andra apotekarna också fick en praktikplats på Kronan, men hur det gick för de andra vet jag inte, säger Qassim Humash.

Sedan följde en lång väg för att få en svensk apotekarlegitimation, bland annat har Qassim fått göra ett antal kunskapsprov.

– Efter att jag hade skickat in alla mina papper och syriska diplom till Socialstyrelsen, fick jag vänta på ett beslut på vad jag behövde göra för att få legitimationen. För att bli godkänd var jag under 2016 tvungen att göra totalt sex kunskapsprov, samt ett prov i svenska. Om man kämpar och läser på, så klarar man proven. En praktik på fem månader krävdes också, och den gjorde jag på samma apotek där jag tidigare hade praktiserat, säger han.

Den 16 februari 2017 fick Qassim Humash anställning på Kronans Apotek Nya torg i Norrköping och samma dag skickade han in sin begäran att få svensk farmaceutlegitimation, efter att ha klarat alla prov.

Sverige har visserligen bättre läkemedelskontroll, men det finns saker som fungerar mindre smidigt för apotekare i Sverige jämfört med hur det var att arbeta i Syrien:

– Apotekarnas jobb är mer detaljerat i Sverige. Om till exempel några läkemedelsförpackningar är skadade i en leverans, så tar det mer tid för mig att returnera och få nya förpackningar här. Först måste jag dokumentera vad som ska returneras på leverantörens hemsida, och därefter göra en helt ny beställning. I Syrien behövde jag bara ringa till leverantören som levererade nya läkemedel dagen därpå och samtidigt hämtade de gamla förpackningarna. Det tog mig bara fem minuter, medan jag i Sverige måste ägna två timmar åt samma sak.

BOEL HALLDÉN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev