Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Bakläxa för ansökningar

Publicerad: 3 september 2010, 07:26

Det fortsätter att välla in ansökningar om tillstånd att driva apotek till Läkemedelsverket. Men de flesta är ofullständiga.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

– Ännu har vi inte gett något apotek avslag på ansökan. Men de flesta har fått göra kompletteringar, säger Anna Beckman Gyllenstrand från Läkemedelsverkets inspektionsenhet.

Under Apoteksmässan föreläser hon om nuläget på apoteksmarknaden vad gäller antalet aktörer, tillsyn och tillstånd. Omregleringen har gett Läkemedelsverket avsevärt mycket mer att göra.

Hittills har kedjorna Apotek Hjärtat, Kronans Droghandel, Apoteket AB, Medstop, Vård-apoteket, Apotek1, Apoteksgruppen, Åhléns, Ica och Doc Morris fått tillstånd beviljade.

Apotek 1 är uppköpt av Apotek Hjärtat och behöver nya tillstånd och andra är på väg in. För tillfället söker varje ny ägare i Apoteksgruppen också tillstånd. Därtill kommer enskilda nyetableringar.

Den vanligaste kompletteringen apoteken behöver göra, gäller planritningen över lokalen.

– Ofta finns inte allt inritat. Då begär vi in kompletteringar, säger Anna Beckman Gyllenstrand.

I höst kommer Läkemedelsverket att arbeta med planeringen av tillsynen av de nya apoteken. Försäljningen av receptfria läkemedel på bensinstationer och i mataffärer inspekteras av respektive kommun. Kommunerna rapporterar sedan till Läkemedelsverket.

– Det är bara vi som kan ge förelägganden om vite, förklarar Anna Beckman Gyllenstrand.

I takt med att apoteksmarknaden förändras ändras också regelverket, både för apoteken och för försäljningen av receptfria läkemedel.

– Våra föreskrifter måste fungera i praktiken och garantera en säker läkemedelshantering, därför kan reglerna komma att ändras.

Anna Beckman Gyllenstrand ser framför sig en hel del förändringar.

– Vi har inte hunnit se effekterna av avregleringen ännu. Den nya apoteksmarknaden är fortfarande i sin linda, säger hon.

Bland de andra aspekter som bedöms finns möjligheten att tillhandahålla läkemedel samt den personliga och ekonomiska lämpligheten att driva ett apotek.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev