Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Bakläxa för avtal om TNF-hämmare

Publicerad: 29 november 2012, 13:32

Foto: Photos.com

Stockholm läns landsting följde inte lagen när det gjorde upp om ett rabattavtal på TNF-hämmare med MSD. Lagen om upphandling gäller, anser förvaltningsrätten.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Stockholms läns landsting, SLL, och läkemedelsföretaget MSD var överens om ett avtal som innebar att läkarna i första hand skulle välja MSD:s TNF-alfahämmare Simponi vid nyinsättningar. Läkemedlet används vid behandling av bland annat reumatoid artrit. I utbyte mot läkarnas rekommendation skulle landstinget få en rabatt, eller en kostnadsåterbäring.

Men avtalet stoppades när det konkurrerande läkemedelsbolaget Abbott överklagade. Företaget anser att upphandlingen har skett i strid med lagen om upphandling och principerna om transparens och likabehandling.

SLL har å sin sida hävdat att lagen om offentlig upphandling inte är tillämplig i målet, med argumentet att landstinget i det här fallet är en säljande part. I stället är det landstinget som säljer en rekommendation i utbyte mot återbäring.

Men förvaltningsrätten går på Abbotts linje och anser att det är just lagen om offentlig upphandling som gäller. Att leverantören använder sig av en återbäringskonstruktion för att erbjuda sin rabatt ”medför inte att landstinget kan betraktas som säljande part”, skriver förvaltningsrätten i domen.

Eftersom SLL inte annonserade i samband med upphandlingen och inte heller har angivit något skäl för undantag, anser rätten att upphandlingen har skett i strid med lagen. Abbott anses ha lidit skada och därför ska upphandlingen göras om.

Relaterat material

Region Skåne anser att TLV har bytt fot

Region Skånes läkemedelsavtal stoppas

TLV granskar läkemedelsavtal

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev