Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Bakslag för Leijonborgs cancerkommission

Publicerad: 5 december 2016, 07:00

Roger Henriksson, chef för Regionalt cancercentrum i Stockholm-Gotland, är en av tre medlemmar som hoppat av BMS:s kommission.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Lars Leijonborgs och den amerikanska läkemedelsjätten Bristol-Myers Squibbs kritiserade cancerkommission har drabbats av flera bakslag. På kort tid har hälften av medlemmarna hoppat av.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Nu återstår bara tre av de sex ursprungliga medlemmarna, skriver Svenska Dagbladet.

Som Dagens Medicin tidigare berättat har Toivo Heinsoo, regeringens utredare av läkemedelspriser, hoppat av. Nu står det klart att även Roger Henriksson, chef för Regionalt cancercentrum i Stockholm-Gotland, samt Katarina Johansson, ordförande i det som kallas för Nätverket mot cancer, lämnar kommissionen.

I ett mejl till Dagens Medicin skriver Roger Henriksson att han aldrig har tackat ja till att vara med i kommissionen.

– Både patientföreningsrepresentanten och jag tackade nej innan arbetet skulle komma igång. Sedan kan man konstatera att det övergripande syftet med kommissionen att förbättra cancervården och forskningen är något positivt. Även medmänniskorna i läkemedelsindustrin och Lars Leijonborg vill förbättra cancervården, säger han i mejlet.

Framgick det inte vid start att BMS stod bakom kommissionen?

– Nej, inte på det sätt som det kom att framställas senare när all information fanns på plats, säger Roger Henriksson.

Vad är det för uppgifter som nu får dig att hoppa av uppdraget?

– När jag insåg att detta var ett så starkt företagsinvolverat projekt förstod jag att jag inte kunde delta. Min integritet och den position som jag har skulle kunna ifrågasättas av självklara skäl av de som önskar det. Integritet har inte bara med en själv att göra utan också vad andra ser i det.

Lars Leijonborg, som avgick som ordförande för Karolinska institutet efter Macchiarini-utredningen, ser däremot inga problem med rollen som ordförande i cancerkommissionen.

– Jag har tillräcklig integritet för att inte låta mig styras, säger han till Svenska Dagbladet.

Syftet med den så kallade cancerkommissionen är något oklart, även om flera cancerläkare har varnat för att dess medlemmar sitter i uppenbara jävssituationer. Dessutom har kommissionen anklagats för att vara förtäckt lobbyverksamhet för läkemedelsföretaget.

Enligt Bristol Myers Squibb har företaget varit helt transparent med vem som står bakom satsningen.

Relaterat material

Utredare lämnar läkemedelsjätte

Leijonborg får jobb hos läkemedelsjätte

Kostnader för läkemedel ses över

TT/DAGENS APOTEK

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev