Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

”Balansgång att satsa på skönhet”

Publicerad: 14 december 2015, 10:06

Gunilla Andersson.

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Det var olyckligt att Kronans Apotek sa upp alla apotekstekniker och i stället anställde hudvårdsterapeuter på ett apotek, anser Gunilla Andersson, fackrepresentant på Unionen, i en intervju med Dagens Apotek.


Ämnen i artikeln:

Farmaci

Nyligen gick Carina Jansson i pension som seniorkonsult på Unionen och under hösten har det varit många medlemsärenden från Unionen och förhandlingar på Kronans Apotek. För Gunilla Andersson, ordförande i Unionens riksklubb på Kronans Apotek och medlem i förbundets branschråd för farmaci och hälsa, har det betytt mer att stå i.

– Det är många samtal och mycket e-post att svara på, konstaterar hon.

Hon arbetar fackligt 40 procent av sin arbetstid och resten som receptarie på Kronans Apotek i Borås.

– Det händer att medlemmar blir besvikna då jag inte hinner tala, men då jag arbetar på apotek också blir det ibland svårt att hinna med, säger hon och tillägger att hon inte vill jobba heltid fackligt för att hon då förlorar förankringen i vardagen på apoteken.

Under hösten sade Kronans Apotek upp samtliga apotekstekniker på ett apotek och anställde hudvårdsterapeuter. Hur ser du på det?

– Vi gillar inte när de säger upp en personalgrupp för att sätta in en annan. Jag kan tycka att det är ett bra komplement med hudvårdsterapeuter på apotek, men då ska man ha kvar apoteksteknikerna också. Vi reserverade oss i den förhandlingen, men det är arbetsgivaren som bestämmer vilken personal apoteken ska ha.

Under hösten har Kronans Apotek lanserat de första butikerna med konceptet Care & Beauty där fokus ligger på hudvård och skönhet.

Hur ser du på det?

– Jag tycker att det är intressant och roligt att de hittar på något nytt. Men jag är samtidigt rädd för att vårt varumärke skadas om vi säljer för mycket produkter som inte är hälso- och sjukvård. Det är en balansgång.

Ser du en risk för att fler apotekstekniker kommer att sägas upp?

– På vissa håll drar man ner på antalet apotekstekniker, men på andra håll nyanställs apotekstekniker så det går ungefär jämt upp.

På Dagens Apoteks sajt har många läsarkommentarer handlat om uppsägningar hos Kronan. Är det extra mycket sådant just nu?

– Det har varit några apotek som har sagt upp personal, men inte mer än vanligt. Det kommer och går i vågor. Så är det tyvärr i de flesta kedjorna. Då flera apotek öppnat på samma ställen har apotek också behövt minska personalstyrkan. Människor hämtar inte ut fler recept och vi får inte fler kunder för att vi fått fler apotek.

Hon lägger till att hon endast kan tala för de sju regioner hon är facklig representant för, det vill säga Bohuslän, Västra Götaland och landstingen i Norrland.

Relaterat material

Kronans Apotek lanserar skönhetsbutiker

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

Farmaci

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev