fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Bantningspiller innehöll bedövningsmedel

Publicerad: 15 januari 2016, 13:11

Många tabletter som hittades under fjolårets Pangeainsats mot olaglig läkemedelshandel innehöll narkotiska substanser. Det visar analyser som Läkemedelsverket nu gjort.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Budskapet från Läkemedelsverket är tydligt: köp bara receptbelagda läkemedel på godkända apotek. Detta gäller även på nätet. Förfalskade och olagliga läkemedel är ett stort och allvarligt problem i hela världen.

– I Sverige riskerar privatpersoner att komma i kontakt med sådana produkter via köp från andra källor än godkända apotek, till exempel från oseriösa handlare på internet eller på resor, säger Ann-Kristin Arvidsson, gruppchef på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

De största beslagen innehöll narkotikaklassade läkemedel, som sömnmedel och lugnande medel. Läkemedelsverket hittade också bantningsprodukter vars innehåll ofta inte stämde med förpackningarnas märkning. Till exempel upptäcktes ett lokalbedövningsmedel, en antidepressiv substans och en antiviral substans i de bantningsprodukter som analyserades.

Pangea är en internationell operation samordnad av Interpol. I Sverige samarbetar Läkemedelsverket med Tullverket, och försändelser som misstänks innehålla olagliga läkemedel tas i beslag.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev