Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Bara en farmaceut på ny myndighet

Publicerad: 29 augusti 2013, 06:03

550 anställda och endast en farmaceut. Den nya myndigheten som ska sköta apotekstillsynen saknar farmaceutisk kompetens.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Den 1 juni slog Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, upp portarna. Myndigheten ansvarar för tillsynen av landets sjukvård.

På verket arbetar 80 sjuksköterskor och 20 läkare – men bara en farmaceut.

Annika Nordén Hägg, kvalitetschef på Cura-apoteket, anser att det är för lite.

– Jag tycker att det är beklagligt. Det blir tungt för oss aktörer när vi måste förklara detaljer om hur ett apotek fungerar för att den kun­skapen saknas hos tillsynsmyndigheten, säger hon.

I den nya myndighetens uppgifter ingår bland annat att utreda lex Maria­-ärenden och klagomål från patienter eller anhöriga som rör apotek.

Tidigare sköttes de uppgifterna av Socialstyrelsen. I Ivos uppdrag ingår också att göra inspektioner på apotek.

Enligt Annika Nordén Hägg var kunskapen om apotek eftersatt när tillsynen sköttes av Socialstyrelsen.

– Nu finns det en risk för att det blir så igen.

Kristina Niemi, förbunds­direktör för Sveriges Farmaceuter, anser också att bristen på farmaceuter på Inspektionen för vård och omsorg är anmärkningsvärd.

– Det är viktigt att myndigheten bemannas utifrån de uppdrag den ansvarar för och då bör även personer med farmaceutisk kompetens finnas med, säger hon.

Dagens Apotek har begärt ut uppgifter om fördelning av yrkestillhörighet för de anställda på vårdmyndigheterna i Sverige. Både på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, och på Läkemedelsverket är farmaceuter den största gruppen.

På Socialstyrelsen är däremot endast 3 av drygt 660 anställda apotekare eller receptarier, och den vårdmyndighet som har minst antal farmaceuter är alltså Inspektionen för vård och omsorg.

Hos Ivo anser man inte att det är ett problem att endast ha en farmaceut anställd.

– Vi ser till att ha den kompetens som krävs i varje ärende. Hand­lägger vi ett ärende där det krävs särskild kunskap om läkemedel kan vi ta in externa personer med den kompetensen, säger Anita Wallgren, personalchef, Ivo.

Hon framhåller också att Ivo samarbetar med Läkemedelsverket som har många farmaceuter anställda.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev