Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Bara ett apotek kvar att sälja

Publicerad: 30 oktober 2013, 14:09

Foto: Stefan Jerrevång/Bildbyrån

Apoteksgruppen har nu sålt samtliga apotek utom ett. Och entreprenörerna gör bättre vinster i år än förra året.


Försäljningen av Apoteksgruppens 150 apotek påbörjades i juni 2009. Nu har samtliga apotek utom ett hittat köpare.

– Det har varit ett ganska stort intresse för de sista apoteken. Det var lite trögt ett tag men sedan tog det fart efter sommaren, säger kedjans ekonomichef Tommy Wahlberg till Dagens Apotek.

För fyra apotek i Halland, Skåne och Stockholm har Apoteksgruppen fått in bud som accepterats. Det som återstår är Apoteket Överby i Västra Götaland, som har en stor och dyr lokal.

– Det var ett av Sveriges största apotek för fyra år sedan och då var det det enda apoteket i Överby. Sedan dess har flera andra apotekskedjor öppnat i samma område och då måste man förstås anpassa lokalen efter det, säger Tommy Wahlberg.

Diskussioner om en ny lösning på lokalfrågan pågår med fastighetsägaren.

– Det är dock en bra omsättning på det apoteket, säger Tommy Wahlberg.

För ett knappt år sedan gick två av kedjans apotek i konkurs. Fler konkurser har det inte blivit och båda apoteken är nu öppna igen, med nya ägare.

Och den senaste ekonomiska rapporten visar ett förbättrat rörelseresultat för Apoteksgruppens entreprenörer. Detta trots att försäljningen minskat.

– Vi kan se att det här är en förbättring för i stort sett samtliga apotek, de går något bättre i år gentemot föregående år. De har lyckats hålla i kostnaderna och samtidigt ökat bruttomarginalen, säger Tommy Wahlberg.

En del av förklaringen är också TLV:s tillfälliga höjning av receptmarginalen, uppger vd Eva-Britt Gustafsson för Market.

De tre första kvartalen förra året gjorde apoteken en rörelsevinst på sammanlagt 130 miljoner kronor, en summa som under samma period i år uppgår till 152 miljoner kronor. Omsättningen sjönk samtidigt från 2 564 miljoner kronor till 2 509 miljoner kronor.

– Från sommaren och framåt så har försäljningstrenden varit betydligt bättre. Det är fler och fler apotek som har ökat sin omsättning efter sommaren, säger Tommy Wahlberg.

Vad beror den ökningen på?

– Dels är det fler receptkunder som kommit till våra apotek än tidigare och dels har egenvårdsprodukterna sålt bra. Vi har haft lanseringar av vitaminer och mineraler och det är ett sortiment som vi ser ökar ganska starkt.

Är det många av era apotek som går med förlust i dag?

– Nej, det är det inte, det är betydligt färre. Vi har en del nyanslutna apotek och första året är det svårt att visa ett positivt resultat eftersom man har uppstartskostnader innan man kommer igång. Men det är ett fåtal, säger Tommy Wahlberg.

Apoteksgruppen består numera av 163 apotek, varav 162 är medräknade i siffrorna ovan. Det senaste apoteket öppnades i oktober av apotekaren Tamas Köntzey i Örebro.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev