Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Barn kan felaktigt få psykosläkemedel

Publicerad: 8 Oktober 2015, 12:05

Tvångsplacerade barn får neuroleptika om de är ”stökiga”, även om läkemedlen inte är rätt alla gånger. Nu arbetar en expertgrupp med att ta fram nya riktlinjer.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFörskrivning

De senaste åren har förskrivningen av neuroleptika ökat mer än vad sjukdomarna som motiverar medicinerna har ökat, rapporterar Sveriges Radio P4 Halland. Håkan Jarbin, chefsöverläkare för barn- och ungdomspsykiatrin i Region Halland, tror att det främst är barn på HVB-hem eller statliga institutioner som felaktigt får neuroleptika.

– De är lätta att använda och ibland blir det för lätt, för de hjälper på ett mer ospecifikt sätt. Alla lugnar ned sig, sover och blir mindre bråkiga. Då kanske det är så att man sätter in medicinen i en krissituation och sedan hänger den kvar, även om den inte är absolut nödvändig, så som den är vid vissa sjukdomstillstånd, säger han till radion.

Neuroleptika är läkemedel för personer med psykossjukdom, läkemedlet har allvarliga biverkningar och därför måste nyttan vägas noga mot nackdelarna menar Håkan Jarbin. Han sitter nu i en expertgrupp som ska arbeta fram nya rekommendationer, de väntas vara klara i sommar.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev