söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Beslut om utförsäljning av Apoteksgruppen skjuts fram

Publicerad: 16 juni 2017, 09:28

Under torsdagen bestämdes att riksdagen skjuter fram beslutet om en försäljning av Apoteksgruppen.

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Du läser en del av en artikel från nyhetstjänsten Apoteksmarknaden. Prenumerera på Apoteksmarknaden här. 

Alliansen välkomnade tidigare förslaget i propositionen Statligt ägda bolag i omvandling (2016/17:181), skriver nyhetsbrevet Apoteksmarknaden som har intervjuat partierna om deras inställning.

Riksdagsbeslutet var tänkt att ske under torsdagen avseende nedläggning eller utförsäljning av ett antal statliga företag. Nu kommer beslutet att skjutas fram till tisdagen den 20 juni. De berörda bolagen är förutom Apoteksgruppen i Sverige Holding AB, även Metria AB, Swedish National Road Consulting AB, AB Göta kanalbolag och Swedesurvey Aktiebolag.

I ett tidigare betänkande har Näringsutskottet föreslagit att riksdagen ska säga ja till regeringens förslag. Bakgrunden till förslaget är ett regeringsbeslut om att ändrad ägarpolicy för statligt ägda bolag.

Därför ska det kontinuerligt ske en prövning av skälen till statligt ägande och en översyn av bolagens uppdrag och inriktning.

Jennie Nilsson (S), riksdagsledamot och medlem av näringsutskottet, sade nyligen i intervju med nyhetstjänsten Apoteksmarknaden, att det för Socialdemokraterna är viktigt med en väl fungerande apoteksmarknad för alla medborgare. Detta för att ge god service oavsett vem man är och var man bor.

– För detta krävs ett starkt statligt apoteksbolag som vi har idag i Apoteket AB, säger Jennie Nilsson, till Apoteksmarknaden.

Syftet med Apoteksgruppen var just att privatisera och att sälja ut ett antal apotek till småföretagare samt att tillhandahålla vissa servicetjänster såsom it under själva uppstartsfasen.

– Vi har inte för avsikt att sälja ut fler apotek utan bolaget är en rest av den hårt kritiserade avregleringen som har fullgjort sitt uppdrag. I dag fungerar holdingbolaget i huvudsak som ett servicebolag för privata apotek, säger hon.

Det statliga ägandet i Apoteksgruppen Holding är till skillnad från det viktiga ägandet i Apoteket AB inte ett effektivt verktyg i syfte att förbättra apoteksmarknaden.

– Därför är det naturligt att staten avyttrar sitt ägande i holdingbolaget. Det som är viktigt är att det finns en fungerande apoteksmarknad med låga priser och hög kvalité med ett starkt statligt apotek. Det finns genom Apoteket AB, säger Jennie Nilsson.

Du läser en del av en artikel från nyhetstjänsten Apoteksmarknaden. Prenumerera på Apoteksmarknaden här. 

Relaterat material

Riksdagsbeslut om Apoteksgruppen på torsdag

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev