måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Beslutet fattat: Apoteksgruppen kan avyttras

Publicerad: 21 juni 2017, 07:36

Riksdagsomröstning, tidigare tillfälle. Foto: Riksdagsförvaltningen

Riksdagen har beslutat att regeringen får sälja av statligt ägda företag, däribland Apoteksgruppen.

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Beslutet fattades under tisdagen efter en riksdagsdebatt. Regeringen får därmed klartecken att sälja bland annat servicebolaget Apoteksgruppen i Sverige Holding AB. Övriga bolag som påverkas är Metria AB, Swedish National Road Consulting AB, AB Göta kanalbolag och Swedesurvey Aktiebolag.

Att riksdagen säger ja till regeringens förslag, betyder en förändrad ägarpolicy för de statligt ägda bolagen. Förändringen innebär en kontinuerlig prövning av skälen för fortsatt statligt ägande samt att se över de olika bolagens uppdrag och inriktning. Denna fråga debatterades före beslutet, både avseende Apoteksgruppen och de övriga bolagen.

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M), inledde debatten genom att betona stöd för begäran att helt eller delvis avyttra bolag från statens ägo. Apoteksgruppen har, sade hon, varit en del i övergången efter att apoteken har lämnat det statliga bolaget Apoteket AB.

– I dag har det spelat ut sin roll, och därför ska det avyttras, sade hon.

Helena Lindahl (C) betonade Apoteksgruppens roll som paraply med service till de olika mindre bolagen, som har sålts ut till mindre företagare.

– I dag fungerar det bolaget som ett serviceorgan, och nu har företagen dessa bolag i sin hand. Därför är statens uppdrag färdigt, och man kommer nu att avyttra paraplyorganet. Det tycker jag är bra, men jag tycker att staten i denna särskilda situation borde låta dessa företagare få lite större insyn och visa lite mer transparens i försäljningsprocessen, sade hon.

Said Abdu (L) betonade att partiet kan se ett värde i en stark stark offentlig sektor.

– Men i vårt perspektiv kan det inte vara statens uppgift att äga och driva företag, sade han.

Penilla Gunther (KD) betonade behovet av små lokala företag som drivs av en eller flera personer som kan ta till vara det intresse som finns på just den orten.

– Apotek är viktigt för oss alla.

Hon sade också att det inte är ett självändamål att sälja statligt ägda bolag ifall de har viktiga samhällsuppdrag.

Per-Arne Håkansson (S) sade att i fallet med Apoteksgruppen i Sverige Holding AB så har regeringens analysarbete genomförts med hjälp av externa experter.

Utgångspunkten, anser han, är att Apoteksbolaget bör ha bättre förutsättningar för långsiktigt värdeskapande i en ny ägarstruktur.

– Apoteksgruppen får anses som ett stabilt företag. Men det bör också påpekas att det är en rest av den avreglering som gjordes, som vi från Socialdemokraterna hårt kritiserade, sade han.

Regeringens bedömning, fortsatte han, är att det statliga ägandet i Apoteksgruppen i Sverige Holding till skillnad från det viktiga ägandet i Apoteket AB inte är ett effektivt verktyg i syfte att förbättra apoteksmarknaden.

– Därför blir det naturligt att utifrån den situation som råder avyttra ägandet i holdingbolaget. Det hör också till saken att staten på detta vis äger två bolag i samma bransch, både Apoteksgruppen i Sverige Holding AB och Apoteket AB. Med detta förslag blir inriktningen för staten att äga och driva enbart Apoteket AB och göra det på ett kraftfullt och bra sätt.

Alla partier utom Vänsterpartiet röstade för en utförsäljning. Tre av 13 närvarande kristdemokratiska riksdagsledamöter röstade emot.

Riksdagens beslut kan läsas här.

Relaterat material

Riksdagsbeslut om Apoteksgruppen på torsdag

Beslut om utförsäljning av Apoteksgruppen skjuts fram

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev