söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Besvikelse hos apoteksaktör som vill få snabb start

Publicerad: 27 augusti 2009, 16:26

Ägarna bakom apotekskonceptet Foxfarmaci är frustrerade över att startskottet för den nya apoteksmarknaden dröjer.
– Varje dag vi går och väntar kostar oss pengar, säger Laila Hellgren, grundare och delägare.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagApoteksmarknadenLäkemedelFarmaci

Det ligger förväntan i luften, men också osäkerhet och en smula irritation. Som Dagens Apotek tidigare kunnat berätta vill Foxfarmaci bli den första svenska privata aktören på den nya apoteksmarknaden. Detta med ett koncept som liknar minivårdcentraler för den stressade storstadsmänniskan.

Men frågetecknen kring hur konkurrensen på den nya marknaden kommer att fungera är många. Som ett exempel på ett omtvistat område nämner Fredrik Skepp, företagets styrelseordförande, Apotekets Plussystem, där kunderna kan bli medlemmar och få förmåner.

Just sådana system var i fokus då flyget avreglerades eftersom de ansågs låsa in kunderna till SAS och därmed hämma konkurrensen när fler aktörer släpptes in på marknaden.

– Nu är ju inte alla svenskar med i Apotekets Plussystem, men det är en känslig fråga. Beroende på hur många medlemmar ett sådant kundklubbssystem har så kan det ha betydelse, säger Fredrik Skepp.

Foxfarmaci väntar nu på svar från Läkemedelsverket om sin ansökan att få driva öppenvårdsapotek. Eftersom processen är ny för alla, har Fredrik Skepp viss förståelse för att hanteringen blivit ”roddig”, men påpekar att Foxfarmaci drabbats av förseningarna. Läkaren Laila Hellgren, grundare och delägare, säger att hon är besviken, både på förseningarna och på bristen på information.

– Varje dag vi går och väntar kostar oss pengar, så klart, säger Laila Hellgren.

Hon och Fredrik Skepp påpekar att Foxfarmaci varit startklara länge.

– Men fokuset i avregleringen har ju varit att sälja ut apoteken – inte att skapa en marknad som är gynnsam för apotekare som vill köpa ut ett apotek eller för små aktörer.

Foxfarmaci väntar nu på besked om en rad praktiska detaljer inför oktober då företagets första apotek på Vasagatan i Stockholm ska kunna börja sälja läkemedel. Avtal om IT-lösning har redan träffats med företaget Pharmasolutions; om ett butiksdatasystem med en inbyggd modul för receptexpedition, särskilt framtagen för apoteksmarknaden.

De planerade egna apoteken – i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala – är ett av tre ben Foxfarmaci ska stödja sig på, enligt ägarnas planer. Apoteken ska profilera sig på hälsa och erbjuda gratis blodtryck, samt mot betalning enklare blodprov och ett brett vaccinationsutbud. Även sårkontroller ingår i planerna för en sorts lättare sköterskemottagning, enligt Laila Hellgren.

Generösa öppettider – exakt vilka har man inte bestämt – ska underlätta för förbipasserande storstadsbor att snabbt få hjälp med hälsoproblem.

Ett annat av företagets ben står franchisetagarnas apotek för. De tjugotal intresserade som hört av sig ska nu jämföras mot företagets kravprofil. Flera av dem har arbetat på apotek i Norge.

– Det är en utmaning att hitta personer som är drivna entreprenörer och superfarmaceuter. Eftersom det ännu finns så många frågetecken kring hela processen måste de vi söker också våga, säger Fredrik Skepp.

Företagets tredje ben är e-handel, men planerna på detta vill man ännu inte berätta om. Klart är att Foxfarmaci för diskussioner med Modern Times Group, MTG, om att starta internetapotek tillsammans. Det finns ett så kallat letter of intent, en avsiktsförklaring, mellan bolagen men några konkreta detaljer kring hur samarbetet kan se ut, eller om det ens blir av lämnas varken av Foxfarmaci eller MTG. Det senare bolaget driver idag både tv-bolag, radiostationer och e-handelssajter. På de olika sajterna säljs bland annat cd-skivor, filmer, kosttillskott, barn- och modekläder och böcker.

Foxfarmaci satsar på att växa snabbt i fyra större städer Läkare bakom apotekskoncept för stressade storstadsbor

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev