Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Besvikelse kvarstår efter avtal om pension för apotekspersonal

Publicerad: 14 oktober 2009, 12:40

En uppgörelse innebär att personal på apotek som ska säljas inte förlorar några pensionspengar under en period på 13 månader. Men Farmaciförbundets chefsförhandlare tycker att apotekspersonalen får betala omregleringen via sämre förmåner.


Ämnen i artikeln:

Farmaci

De segdragna förhandlingarna mellan fackförbunden på farmaciområdet och Almega om pensionsvillkoren för apoteksanställda är över.

Förhandlingarna har gällt personal som arbetar på de apotek som för närvarande är till försäljning. Dessa apotek är nu överförda till så kallade klusterbolag som motsvarar de grupper av apotek som ska säljas.

Klusterbolagen har anslutits till Almega och Collectum, vilket innebär att den aktuella personalen med automatik förs över till tjänstepensionssystemet ITP 1.

Personalen har dock inom Apoteket AB i många fall haft pensionsvillkor som varit mer fördelaktiga.

– Situationen har varit blandad, vissa har haft ITP 1, andra ITP 2 och åter andra har haft Apotekets egen pensionsplan, säger Åsa Ramel, chefsförhandlare på Almega.

Överenskommelsen innebär att personalen under en övergångsperiod på 13 månader, räknat från den 1 juli i år, kompenseras för eventuellt ekonomiskt bortfall via en engångspremie.

Farmaciförbundet har drivit kravet att pensionsvillkoren ska vara oförändrade för den aktuella personalen utan någon bortre tidsgräns.

– Vi har krävt det, men det har visat sig att vi tyvärr inte har något lagstöd för den synen, säger Tero Huhta, chefsförhandlare på Farmaciförbundet.

– Som jag ser det får nu de anställda på apoteken betala för omregleringen via sämre pensioner. Det här har varit en medveten strategi, ytterst från Omstruktureringsbolaget, med syfte att öka möjligheterna att sälja klustren. ITP 1 är ett billigare pensionssystem än ITP 2. Sämre förmåner för de anställda gör rimligen klustren lättare att sälja, säger Tero Huhta.

Ämnen i artikeln:

Farmaci

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev