Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Biosimilarbyte passar inte alla

Publicerad: 13 juni 2016, 05:40

Patienter som bildat antikroppar mot Remicade bör inte skiftas till en biologisk kopia av läkemedlet, enligt en ny studie som presenterades på Eular.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Anledningen är att antikropparna mot Remicade (infliximab) kan korsreagera med biosimilarprodukten av infliximab, CTP-13 (Remsima eller Inflektra). Om dessa antikroppar interagerar med biosimilaren kan det hända att patienten inte får någon effekt av behandlingen.

Den aktuella studien innefattade 250 patienter med reumatoid artrit eller spondylartrit. Samtliga fick behandling med Remicade men hade inte tidigare medicinerats med en biosimilar. I studien ingick även 77 kontrollpersoner.

Närmare 51 procent av patienterna testades positivt för antikroppar mot infliximab. Samtliga av dessa patienter hade också en antikroppsaktivitet mot biosimilarprodukten CTP-13.

Artikelförfattarna föreslår därför att personer som bär på antikroppar mot Remicade inte ska switchas till behandlingar med Inflektra eller Remsima. De skriver också att det behövs fortsatta studier för att ta reda på om en biosimilar kan orsaka immunreaktioner som skiljer sig från originalläkemedlet.

Biologiska läkemedel har revolutionerat behandlingen av många reumatiska sjukdomar. En del patienters immunförsvar reagerar dock mot preparaten och antikropparna som bildas kan påverka säkerheten och effekten av läkemedlen. Infliximab är en TNF-alfa hämmare som används för att exempelvis behandla reumatoid artrit och psoriasisartrit.

Biosimilarer är kopior av ett redan godkänt biologiskt läkemedel, men produkterna är inte helt identiska. Att switcha patienter till en biosimiliar kan minska läkemedelskostnaderna avsevärt.

Läs mer i abstract:
B. Ruiz-Argüello med flera. Antibodies to infliximab in remicade-treated rheumatic patients show identical reactivity towards biosimilar CTP-13. Eular 2016.

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev