Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Bonus på receptbelagt på Ica

Publicerad: 19 maj 2010, 09:33

Bonus på receptbelagt på Ica

Apotekskedjorna gör helt olika tolkningar av vilka varor som får ge kundklubbsmedlemmar bonus. Ica/Cura och Kronans Droghandel går längst och ger bonuspoäng vid köp av receptbelagda läkemedel. UTÖKAD 13:03


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Dagens Apoteks rundringning till några av apotekskedjorna visar att de gör vitt skilda tolkningar av vilka varor som får ge medlemmarna  i deras kundklubbar bonus.

Medlemmarna i Apoteket AB:s kundklubb Plus får, med undantag för nikotinläkemedel, bara bonus på handelsvaror som inte är läkemedel. Samma sak gäller för Apoteksgruppens kundklubb.

– Det är oklart vad som är tillåtet, och därför har vi inte gjort några förändringar sedan monopoltiden. Vi har tolkat skrivelser i frågan som att TLV inte vill se bonus på läkemedel, säger Johan Landeström, marknadschef på Apoteket AB.

– Det är olyckligt att det här är oklart och det kan bli förvirrande för konsumenterna med olika tillämpningar av olika kedjor. Vi ser fram emot tydligare besked från TLV i den här frågan.

Medlemmarna i Medstops kundklubb får även bonus vid köp av receptfria läkemedel.

– Det finns inga skrivna regler för det här. Vi har läst den information som finns och kommit fram till att det här är en rimlig tolkning, säger Anna Wigren, ansvarig för Medstops kundklubb.

Ica, som driver apotek under varumärket Cura, går ännu längre. Alla inköp på Cura-apoteken – inklusive receptbelagda läkemedel – är bonusgrundande för innehavare av Ica-kortet.

Håkan Magnusson, affärschef för Cura apotek på Ica, beskriver tillämpningen som en självklarhet.

– Men det är viktigt att poängtera att vi har separerat intjänandet av bonusen från inlösandet. Man kan aldrig lösa in bonus på receptläkemedel. Kunden betalar alltså alltid full egenavgift för sina receptbelagda läkemedel, säger han.

– En annan viktig aspekt är att kort som American Express redan i dag ger bonus vid köp på apotek som tillhör exempelvis Apoteket AB. Om bonus inte vore tillåten på Ica-kortet skulle det diskrimineras i förhållande till exempelvis American Express.

På Kronans Droghandel ger kundernas egenavgift vid uthämtning av receptläkemedel också bonuspoäng för innehavare av Med Mera-kortet.

– Egenavgiften ger poäng, men det går inte att använda poängen vid uttag av receptläkemedel, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronan.

Läs en intervju med Magnus Thyberg, ansvarig för apoteksfrågor på TLV, om bonusfrågan inom kort här på sajten.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev