Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Boots under attack i England

Publicerad: 22 juni 2016, 07:08

I England pågår en debatt om arbetsvillkoren på apoteken. Boots har hamnat i skottgluggen anklagad för att pressa anställda att utföra tjänster som kunder inte behöver, men som ger kedjan pengar.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Oroliga apotekare har under våren hört av sig till yrkesorganet the Pharmaceutical Society, RPS, och vittnat om sämre bemanning och ökad arbetsbelastning. Precis som i Sverige upplever engelsmännen ett ökat fokus på försäljning. Apotekarna varnar för att yrkets professionalitet håller på att urvattnats i takt med att pengar och försäljning blir allt viktigare, rapporterar nyhetsbrevet Chemist + Druggist.

Debatten har blossat upp efter en granskning som tidningen The Guardian gjorde i våras. Enligt den pressar somliga chefer på Boots sina anställda att utföra tjänster som kunderna varken behöver eller vill ha. Syftet är att få högre ersättning från brittiska hälsomyndigheten National Health Service genom att överutnyttja vissa tjänster.

Det gäller bland annat New Medicine Service, NMS. Något som ger apoteken ersättning för rådgivning och för att följa upp patienter som nyligen fått läkemedel utskrivna för astma/kol, blodförtunnande, diabetes och högt blodtryck. Syftet är att öka följsamheten till nyutskrivna läkemedel för nämnda patientgrupper.

Brittiska apoteksmyndigheten General Pharmaceutical Council väljer dock att sitta still i båten och inte agera på anklagelserna. I stället meddelade den tidigare i veckan att man satsar på utbildning och seminarier för ökad insikt om hur personalen kan ge bra vård samtidigt som apoteken ska kunna vara ekonomiskt lönsamma.

Relaterat material

Farmaceutiska tjänster på frammarsch

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News