Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

”Bra för sjukvården även om kostnadsraset dröjer”

Publicerad: 11 februari 2015, 15:07

Vår vetenskapsredaktör Carl-Magnus Hake om patenten som går ut.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Svensk sjukvård är att gratulera nu när patentet på den första TNF-hämmaren går ut.  Det markerar en slutpunkt för en period där läkemedelsföretag kan tjäna  ohämmat med pengar på de framgångsrika antikroppsbaserade läkemedlen.  Bara de fem TNF-hämmarna som finns på den svenska marknaden sålde förra  året för 2,7 miljarder kronor.

Och när Orion Pharma skakade om branschen med att lägga  sig hela 72 procent under listpriset på originalprodukten Remicade i  Norge indikerar det att besparingen i slutändan kan bli riktigt stor.

Nu kommer förstås prisraset inte ske över en natt i Sverige. Detta av flera skäl:

■ Olika landsting ska göra sina upphandlingar och läkare  ska övertygas om att biosimilarerna är bra och säkra. Här har  reumatologerna varit proaktiva och tagit fram en policy för hur  biosimilarerna ska användas. Motsvarande dokument saknas till exempel  inom gastroenterologin, där det än så länge inte finns några  studieresultat alls om effekt och säkerhet med biosimilarer.
■ Remicade (infliximab), den produkt vars patent först  faller, är den enda av TNF-hämmarna som ges som infusion. Övriga  produkter, som står för 78 procent av marknaden, har ett mer tilltalande  aministreringssätt genom subkutana injektioner.  Först nästa år när det  eventuellt kommer en biosimilar av Enbrel (etanercept) kan man vänta  sig större prisfall för dessa läkemedel.
■ Än så länge är det inte aktuellt att byta för patienter  som redan står på infliximab till en billigare biosimilar. Enligt  försiktighetsprincipen måste först studieresultat visa att detta är  säkert. Men inget pekar på att en sådan ”switch” egentligen skulle vara  något problem. Vissa reumatologer anser till och med att det är helt  onödigt att göra studier på sådana byten. I själva verket, hävdar de,  har det alltid funnits små skillnader också mellan olika  tillverkningssatser av originalprodukterna utan att företagen behövt  visa att dessa likvärdiga.

Möjligen går det också att undra om det är ekonomiskt  hållbart för biosimilarföretagen att hålla så låga priser som fallet  blivit i Norge. Tidigare har det ju hetat att prisfallet ”bara” skulle  bli 20 till 30 procent. Men snarare kanske man ska undra om de inte går  att pressa priserna ytterligare när det nu gick så snabbt att nå en stor  skillnad i Norge.

Att biosimilarer blivit ”big business” visar inte minst  att många stora läkemedelsföretag, även de som har originalprodukter,  satsar på utveckling av biosimilarer. Man missar inte möjligheten att ta  marknadsandelar av varandra, samtidigt som man bättre kan kontrollera  att prisfallen inte blir för stora. Förra veckans besked att jätten  Pfizer köper biosimilarföretaget Hospira (som också gör andra produkter)  förstärker tydligt den bilden.

Relaterat material

Stora pengar att spara när patent går ut

Inte självklart att börja byta ut läkemedel direkt

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev