Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Brandmannen som blev apotekstekniker

Publicerad: 18 februari 2013, 08:24

Först apotekstekniker, sen köksritare och brandman. Nu är Ewa Lindgren apotekstekniker igen.


Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

När Ewa Lindgren blev deltidsbrandman i Dalarna på 1990-talet gjorde hon stora rubriker. Hon var nämligen den första rökdykarutbildade kvinnliga brandmannen i Sverige. I en lokaltidning var hon årets händelse, jämte dalmasen Björn Skifs premiär på filmen Drömkåken.

– Det är lite kul ändå, säger Ewa Lindgren och tittar på sitt tidningsurklipp – ett av många från den här tiden.

Men innan dess hann hon jobba i många år som apotekstekniker på ett apotek i Dalarna. Hon kom från Stockholm till Dalarna och stegade in på apoteket i Leksand i bruna V-jeans 1975. ”Det vore trevligt om fröken Lindgren kunde sätta på sig en kjol”, sade apotekaren. Men det fick i så fall vänta till efter löning, för någon kjol hade inte Ewa Lindgren.

– Sen kom de andra tjejerna med V-jeans till jobbet, säger hon och skrattar.

Det blev 18 år inom Apoteksbolaget, innan hon till slut tröttnade på stelbentheten.

– Jag blev så less. Det var ju statligt och man fick inte flytta ens en stämpel några decimeter. Nej, det går inte. Den har alltid stått där, den måste alltid stå där.

I stället tog hon anställning som köksritare på ett möbelsnickeri eftersom hon, som snickardotter, alltid hade gillat och fortfarande gillar att snickra, fixa och dona. Från fabriken var det inte långt till brandstationen. Flera av de anställda på fabriken var redan deltidsbrandmän, när Ewa bestämde sig för att nappa på en annons.

– Det stod att det gärna fick vara en kvinnlig sökande. Brandchefen, han ville alltid vara först på allting. Jag tyckte det lät guld. Då kunde jag ju fortsätta att hjälpa människor. Jag har det behovet, säger Ewa Lindgren.

Eftersom Dalarnas sjukvårdsområde är stort och ambulanserna var få, hade räddningstjänsten en viktig uppgift att fylla som först på plats.

– Vi åkte på allt som ambulans kallades till. Jag har åkt på sjukt många hjärtinfarkter.

Trafikolyckorna på väg 70 som leder till fjällen är också talrika. Där har Ewa klättrat in i små bilar där olycksdrabbade varit fastklämda och skurit loss eller pratat lugnande med svårt skadade i väntan på ambulansen.

Rökdykning fick hon praktisera i verkligheten direkt efter skolan vid en villabrand.

– När vi var högst upp i huset, vi låg på golvet, skriker kollegorna utanför: Ut! Vi slängde oss ut och hela huset övertändes, säger Ewa Lindgren.

Efter tio år orkade kroppen inte riktigt längre.

– Man måste träna så jäkla hårt. Jag sprang i grustaget tills jag spydde. Men var det något jag lärde mig som brandman så är det att man alltid har 70 procent kvar.

Först när apoteksmarknaden omreglerades kunde hon tänka sig att jobba på apotek igen.

– Det är viktigt att man gillar företagets ledning och de signaler de sänder. Det gör jag hos Apotek Hjärtat. Och apoteken tar hand om kunder bättre i dag jämfört med förr.

CHARLOTTA KJELLBERG

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News