Apotek
Brist på rådgivning upprör apoteksfacket
Publicerad: 22 april 2016, 11:11
Clary Holtendal, professionsrådgivare på Sveriges Farmaceuter, tycker att mer tid ska lägga på medicinsk rådgivning. Foto: Sveriges Farmaceuter
Att landets farmaceuter bara lägger elva sekunder på medicinsk rådgivning är inte bra. Det tycker facket och vill att arbetsgivarna i större grad premierar rådgivning.
– Det är ju förkastligt både ur patientsäkerhetsperspektiv och ur ett professionsperspektiv, säger Clary Holtendal, professionsrådgivare på Sveriges Farmaceuter, till Dagens Apotek.
Varför läggs så lite tid på medicinska frågor?
– Sannolikt på grund av en palett av orsaker men inte minst måste farmaceuter lägga mycket tid på helt annan information såsom ekonomiska frågor, utbytessystemet och ”två-senapsburkar-till-priset-av-en”. Det tar mycket tid och fokus. Många av våra medlemmar vittnar om den tilltagande säljstressen på apoteken, säger Clary Holtendal och fortsätter:
– Reglerna säger att ”man ska så långt det är möjligt förvissa sig om att patienten kan ta sitt läkemedel på rätt sätt”. Det är en formulering som kan tolkas på många olika sätt.
Som Dagens Apotek rapporterat visar en färsk doktoravhandling att farmaceuter i snitt använder elva sekunder för att diskutera medicinska frågor under en receptexpediering som tar i snitt tre minuter. Orsaken till att det ser ut som det gör beror på flera saker, enligt Clary Holtendal.
– Regelsystemet med tvingande byten, farmaceuten i allmänhet behöver ta det fulla informationsansvaret och en samhällelig syn där man inte har gett apoteken ett vettigt uppdrag med fokus på bättre läkemedelsanvändning, när några exempel, säger hon.
Fackförbundet anser att arbetsgivarna har en viktig roll om den medicinska rådgivningen ska bli längre än dagens elva sekunder. De behöver bli bättre på att uppmuntra denna del av arbetet.
– Exempelvis genom att skapa uppföljningsmått på medarbetarnivå som premierar rådgivning snarare än försäljning, något som vi också framför som ett krav i de pågående avtalsförhandlingarna, säger Clary Holtendal.
Hon tycker också att politiker och andra beslutsfattare behöver påminnas om den outnyttjade kompetens som finns hos apoteksfarmaceuterna.