Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Brister i handeln

Publicerad: 14 december 2011, 08:48

Bara ett fåtal ställen klarade sig utan anmärkning när Läkemedelsverket kontrollerade försäljningen av receptfria läkemedel.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

När Läkemedelsverket genomförde en riktad tillsynsinsats i våras hittades bland annat läkemedel som passerat utgångsdatum i handeln. Bara 5 av 32 granskade försäljningsställen klarade sig helt utan anmärkning.

– Det finns en anledning till att reglerna är så omfattande. Felanvändning av läkemedel, även receptfria, kan orsaka stor skada, säger Katarina Fors vid Läkemedelsverket inspektionsenhet i ett pressmeddelande.

Myndighetens inspektioner var inriktade på exponering, förvaring och skyltning. Tillsammans med kommuninspektörer i Luleå, Avesta, Fagersta, Norberg, Sigtuna och Jönköpings kommuner kontrollerades 32 försäljningsställen. Det gällde bland annat livsmedelsbutiker, varuhus, bensinstationer, hälsokostbutiker, kiosker och optiker.

Ett av de vanligaste felen var att läkemedlen förvarades tillsammans med andra produkter, vilket Läkemedelsverket anmärkte på i 19 fall. Lika ofta saknades en tydlig skylt om försäljningsförbud vid misstänkt langning av nikotinläkemedel.

Vid fem tillfällen hittade inspektörerna läkemedel som passerat utgångsdatum. Och i sex fall förvarades inte läkemedlen under direkt uppsikt, trots att kunder kunde plocka åt sig dem.

Resultatet av den riktade tillsynsinsatsen är snarlikt det som framgår av Dagens Apoteks granskning tidigare i höst av de rapporter om brister som inkom till Läkemedelsverket det första halvåret 2011, se artikel här intill.

Relaterat material

Handeln missar ofta skyltning

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev