Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Brittiska läkare ordinerar böcker

Publicerad: 12 februari 2013, 05:00

Självhjälpsböcker ska få engelsmännen att sluta oroa sig och börja leva.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

I vår kan läkare i England börja ordinera självhjälpsböcker till patienter som lider av mildare depression och oro. Den läsfrämjande organisationen The Reading Agency har under det senaste året tagit fram ett samarbete mellan vården och biblioteken, som ska resultera i att fler patienter får hjälp.

– Det finns en växande faktabas som visar att självhjälpsböcker kan hjälpa människor med vissa psykiska tillstånd att bli bättre, säger Miranda McKearney, vd på The Reading Agency, i den brittiska dagstidningen The Guardian.

Projektet är precis så enkelt konstruerat som det låter: I stället för att läkaren ordinerar läkemedel kan hen välja att skriva ut böcker. The Reading Agency har komponerat en lista om 30 titlar som landets bibliotek ska bunkra upp med. Patienten ska sedan utan bekymmer kunna gå till sitt lokala bibliotek och hämta ut en bok som läkaren rekommenderat.

Hälsodepartementet och alla utom två lokala myndigheter står bakom projektet, som går under namnet Books on Prescription. Sedan tidigare finns varianter i bland annat Wales, Nya Zeeland och Danmark.

Men inte i Sverige.

Jag kan inte säga att jag har sett att det finns ett behov av ett samlat nationellt grepp gällande böcker. Däremot utreder SBU tanken om ett nationellt hälsobibliotek på nätet där faktagranskad patienthjälp av den här sorten möjligen skulle kunna rymmas, säger Ove Andersson, ordförande i Distriktsläkarföreningen, till Dagens Medicin.

Ove Andersson tror att framtidens svenska läkare alltmer kommer att anta rollen som ett slags coach åt patienten.

– Det har alltid funnits patienter som har läst saker och sedan refererar till dem i samtal med läkare för att höra vad professionen tycker. I framtiden kan jag tänka mig att det blir vanligare, säger han.

Det engelska projektet riktar sig till patienter som bland annat lider av mildare depression, oro, stress, hetsätning och fobier. Personer med allvarligare psykisk ohälsa behandlas som vanligt.

CHRISTOFFER NILSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News