Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

"Bromsa försäljningen"

Publicerad: 14 oktober 2009, 06:51

Alltför många frågor kring den nya apoteksmarknaden är ännu olösta. Därför bör försäljningen av apotek nu bromsas, anser Farmaciförbundet, som i dag genomför en nationell kampanj på apoteken.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFarmaciApoteksmarknaden

Förbundet vill att regeringen "reder ut frågetecknen kring läkemedelssäkerhet och konkurrens" innan försäljningen slutförs.

Frågetecknen som förbundet syftar på gäller bland annat konsekvenserna av försäljning av receptfritt utanför apoteken.

Farmaciförbundet tycker att det är djupt otillfredställande att personal på exempelvis bensinmackar kommer att tillåtas att informera om receptfria läkemedel.

– Den här frågan måste analyseras närmare. Vi anser att läkemedlen ska säljas under direkt uppsikt, att det ska vara få produkter och små förpackningar och att information bara får ges av personal med farmaceutisk kompetens, säger Carina Jansson, ordförande för Farmaciförbundet, i en presskommentar.

Förbundet tycker också att det IT-stöd som hittills har godkänts, den så kallade övergångslösningen, är för kostsam för nya mindre aktörer. Dessutom vill förbundet att Läkemedelsverket inrättar en nationell läkemedelsupplysning som är skild från Sjukvårdsupplysningen.

Förbundet lanserar också ett sexpunktsprogram för "rättvisa villkor på den nya apoteksmarknaden". Där ingår bland annat krav på kollektivavtal och rätt till kompetensutveckling.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev