Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

”Byt ut begreppet recept till ordination”

Publicerad: 28 april 2017, 09:07

Föreningen Apotekarsocieteten skriver i sitt remissvar om regeringens förslag till nationell läkemedelslista att begreppet ”recept” bör tas bort.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

”Ordination bör användas som enhetlig terminologi i stället för recept. Det lyfter tydligare fram att det är en behandling det handlar om”, skriver Apotekarsocieteten, som är en oberoende ideell förening för professioner i hela läkemedelskedjan.

Varför vill ni ta bort begreppet recept?

– Ordet recept blir nästan som ett löfte, medan begreppet ordination är mer en markering på ett ställningstagande inför en fortsatt behandling. Ordination används inom den slutna vården och borde också användas i den öppna vården. Det här har vi framfört också tidigare, säger Birgitta Karpesjö, legitimerad apotekare och kommunikationsansvarig på Apotekarsocieteten.

Finns det inte en risk att det uppstår problem om recept byts ut eftersom det är ett så vedertaget begrepp?

– Om man ska välja en sådan terminologi så måste man se över författningar. Vad vi vill är att få en mer enhetlig beteckning. Vi vill tydliggöra att det handlar om att personen som ansvarar för dels behandlingen av patienten, dels för att läkemedel förskrivs, tar ett aktivt ställningstagande, fortsätter Birgitta Karpesjö.

På fackförbundet Sveriges Farmaceuter är diskussionen kring begreppet recept ingen prioriterad fråga, frågan har överhuvudtaget inte funnits på förbundets bord:

– Jag vet inte vad det skulle innebära om begreppet skulle bytas ut. Jag kan tänka mig att man lyfter in fler betydelser i ordinationsbegreppet. Rent krasst kan man ju konstatera att farmaceuter på apotek ibland kallar receptregistret för ordinationsregistret, så på sätt har vi ju redan nosat på begreppet, säger Clary Holtendal, professionsutvecklare på Sveriges Farmaceuter.

Sveriges Apoteksförening ser inte heller någon anledning att begreppet byts ut:

– Läkemedelsverket och Socialstyrelsen använder i dag olika begrepp i sina föreskrifter, dock måste inte ordination och recept heller vara synonyma begrepp. Generellt vad gäller termer och begrepp så är det viktigt att alla vet vad de betyder och avser. Recept är ett vedertaget begrepp i dag, så jag ser inte spontant någon anledning till att ändra på det, säger Ludvig Möller, tillförordnad chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening.

BOEL HALLDÉN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev