Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Cancerläkemedel testas mot pedofili

Publicerad: 4 augusti 2016, 12:32

Foto: Katarzyna Bialasiewicz/Thinkstock

I ett forskningsprojekt på Karolinska institutet testas ett cancerläkemedel som hormonbehandling på personer som riskerar att begå sexuella övergrepp på barn.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

– Det är roligt att kunna bidra till att skifta fokus. Så här långt har man mest forskat på hur man ska få personer som redan begått övergrepp att inte göra det igen, säger Christoffer Rahm, specialistläkare i psykiatri vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, som är mannen bakom studien.

– Med den här studien vill jag sätta ljuset på behovet av preventiva behandlingsmetoder, innan skadan är skedd. När övergrepp väl har begåtts, är det så mycket som har förstörts och är så svårt att reparera.

Läkemedlet som Christoffer Rahm testar i studien är Firmagon, där den aktiva substansen är degarelix. Det är en hormonbehandling som minskar testosteronnivån och som oftast används i behandling av prostatacancer. Den ges direkt under huden och har effekt tre månader.

– Det fanns egentligen bara det här att välja när det gällde att få en väldigt snabb reducering av testosteron. Det går ju på bara tre dagar, så har man knappt mätbara nivåer av testosteron kvar. Det finns heller ingen ”flare”, en paradoxal stegring av testosteronnivåerna, utan det är en direkt blockering, säger Christoffer Rahm.

I studien ska 60 män ingå, varav hälften får placebo. Kvinnor kan inte delta i hormonbehandlingen. Hittills har sex personer deltagit och fler rekryteras vartefter. Deltagarna har anmält sitt intresse att delta genom en hjälptelefon för personer som har ett farligt eller oönskat sexuellt beteende. Ingen av dem ska dock ha begått något övergrepp.

Personerna som deltagit i studien så här långt har varit glada att de kunnat bidra till forskningen, ny fakta, och ett eventuellt nytt behandlingssätt i framtiden, berättar Christoffer Rahm.

– Man hade kanske kunnat tro att män med pedofili kanske skulle vara emot en sådan här typ av studie. Men tvärtom är mitt intryck att det bemöts positivt.

Han är intresserad av vilket resultat studien än leder till, men hoppas naturligtvis att han är en ny behandling på spåren.

– Det vore väldigt roligt om det kunde bidra till ett behandlingsalternativ i den här väldigt viktiga nischen där det för närvarande helt och hållet saknas akuta behandlingsalternativ, både farmakologiska och psykoterapeutiska.

Studien är en del av ett större arbete som går under namnet Priotab. Det har även ett annat mål – att hitta objektiva markörer för att identifiera personer med ökad risk att begå övergrepp.

Det finns etiska dilemman med den här typen av studier. Det saknas riktlinjer för hur behandlingsforskning ska gå till när den involverar personer som riskerar att skada tredje part, i detta fall barn. Ett dilemma har varit hur man ska se på placebogruppen.

– Jag har samarbetat med medicinetiker och med jurister, så att det ska bli ett tryggt behandlingsupplägg i alla fall.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev