Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Celesio: "Apoteket AB måste betala för apotek som blir kvar"

Publicerad: 8 maj 2009, 12:49

De stora apoteksklustren blev större än vad den tilltänkta apoteksaktören Celesio förväntat sig. För att spelplanen ska bli rättvis på den nya marknaden vill bolaget att Apoteket AB ska belastas finansiellt för de apotek som blir kvar i det statliga bolaget.


Den tyska koncernen Celesio är en av de större aktörer som överväger att köpa något eller några av de apotekskluster som presenterades av omstruktureringsbolaget, OAB, i tisdags.

I Norge driver Celesio grossisten Norsk Medisinaldepot, som i sin tur äger apotekskedjan Vitusapotek.

Mads Paulsen, marknadsdirektör på Norsk Medisinaldepot, som uttalar sig för Celesiokoncernens räkning, menar att det skulle vara olyckligt om Apoteket fick behålla en stor andel av apoteken utan att belastas ekonomiskt för det.

Detta eftersom nya aktörer som vill köpa apoteksportföljer, som Celesio, sannolikt måste ta stora lån för att finansiera köp av apoteksgrupper.

        –  Apoteket AB måste belastas med någon typ av finansieringskostnader för de apotek man får behålla. Annars kommer vi att få ett totalt ojämlikt läge på den nya marknaden. Detta blir särskilt viktigt nu när klustren blev så stora, och lär bli dyra. De nya apoteksägarna kommer att få ta stora lån, säger Mads Paulsen.

        –  Beslutsfattarna förmåga att skapa en marknad med jämlika villkor kommer att vara avgörande för de nya aktörernas vilja att etablera sig, säger han.

Mads Paulsen betonar att Celesio inte fattat något slutligt beslut om att etablera sig på den svenska marknaden.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev