Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Chef på Läkemedelsverket storägare av Biovitrumaktier

Publicerad: 10 februari 2010, 06:52

Läkemedelsverkets nya kommunikationschef äger aktier för 3,5 miljoner kronor i ett läkemedelsföretag. Väldigt oklokt, säger Peter Norberg, doktor i etik vid Handelshögskolan i Stockholm.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Det var den 1 februari som Läkemedelsverket meddelade att myndigheten hade anställt Anna Karin Källén som tillförordnad kommunikationschef.

I den jävsdeklaration som Anna Karin Källen fyllde i uppger hon att hon äger aktier i läkemedelsföretaget Biovitrum.

Hur många aktier äger du?

– 108 000.

Tycker du att det är lämpligt?

– Jag kommer inte att syssla med frågor som kan påverka enskilda företag. Det är inte jag som har gjort upp reglerna, så egentligen borde du fråga dem som bestämmer.

Men vad tycker du själv?

– Jag ser inga problem med det. Jag har följt alla regler. Som jag sa så kommer jag inte att kunna påverka enskilda företag. Jag kommer inte alls att syssla med sådana frågor.

Men man kan ju tänka sig att du, i egenskap av kommunikationschef, vid något tillfälle har information som exempelvis kan vara kurs­drivande för just detta företag, eller?

– Det är en otroligt hypotetisk fråga, som jag egentligen inte ens vill svara på. Det finns alltid en möjlighet för mig att säga att jag är jävig och utesluta mig själv. I mitt arbete är det väldigt vanligt och det är inget konstigt med det.

Inte heller Läkemedelsverkets generaldirektör, Christina Åkerman, ser några problem med Anna Karin Källéns aktier.

– Vid tillsvidareanställningar har vi som princip att man inte ska äga aktier i läkemedelsföretag. Men Anna Karin Källén är tillförordnad kommunikationschef under en kortare tid och då har vi gjort en annan bedömning, säger Christina Åkerman.  

Peter Norberg, doktor i etik vid Handelshögskolan i Stockholm, är dock av en annan åsikt. Han anser att det är ”väldigt oklokt” av en chef på Läkemedelsverket – tillförordnad eller inte – att äga så många aktier i ett läkemedelsföretag.

– Det är ytterst tveksamt – av två skäl. Dels eftersom allmänheten kan bli misstänksam och börja ifrågasätta hennes beslut. Dels borde hon inse själv, oavsett hur korrekt hon är i övrigt, att hon bör stå över alla misstankar, att det är av avgörande betydelse vilka signaler hon skickar ut.

Peter Norberg menar dessutom att Anna Karin Källén, mycket enkelt, kan åtgärda problemet genom att sälja aktierna. I stället, föreslår han, kan hon placera sina pengar i en fond.

– Men inte i en läkemedelsfond, utan i en bred aktiefond, till exempel.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev