Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Chock och besvikelse bland anställda

Publicerad: 1 december 2011, 13:12

Chock och besvikelse är några av reaktionerna från de anställda på beskedet att Doc Morris lägger ner 16 apotek.


Ämnen i artikeln:

FarmaciApoteksmarknaden

– De jag har pratat med har varit väldigt chockade, det har kommit oväntat och självklart känner de besvikelse. Man tycker att företaget kastat in handduken lite väl tidigt, många av de här apoteken är ju inte gamla och man har kanske tyckt att det börjar gå bättre, säger Anna Strandman, ombudsman på Farmaciförbundet, till Dagens Apotek.

– Det känns fruktansvärt tråkigt, säger Florence Opee, apotekare vid Doc Morris Hornsplan i Stockholm, ett av apoteken som kommer att läggas ner den sista december.

– Det är jättejobbigt att vara här och jobba nu när man vet att apoteket ska stänga.

Florence Opee är ordförande i Sveriges farmacevtförbunds akademikerförening för Doc Morris och sitter också med i förhandlingarna. Hon tycker att det är positivt att alla parter jobbar åt samma håll.

– Vi har haft en samsyn i att så många som möjligt ska få behålla jobbet och det är fortfarande vårt mål.

Förhandlingarna med Doc Morris är avslutade när det gäller driftinskränkning samt principerna för turordning och omplaceringsprocess.

– Men omplaceringsprocessen pågår ju, så vi kan inte säga att det är färdigförhandlat i den delen innan processen är avslutad, säger Anna Strandman.

Enligt henne finns det omkring 25 tjänster som kan bli aktuella att söka för de 58 personer vars tjänster försvinner. I de fall flera personer söker samma tjänst har den som har arbetat längst tid i företaget företräde.

– Kompetensaspekten kommer ju in såtillvida att en hudterapeut naturligtvis inte har företräde till en apotekartjänst, säger Anna Strandman.

Många av dem som är anställda på Doc Morris har bara en månads uppsägningstid. Ett resultat av förhandlingarna är att samtliga som förlorar jobbet får lön under ytterligare en månad, som är arbetsbefriad. Det gäller även dem som är anställda på provanställningar.

– Vi tycker att det har varit en bra hantering från Doc Morris sida och det är vi glada för, även om vi tycker att det är väldigt tråkigt att apoteksmarknaden ser ut så här just nu.

Bara fyra av Farmaciförbundets medlemmar drabbas av Doc Morris beslut att lägga ned 16 av sina apotek. Fackförbunden har förhandlat tillsammans och samma villkor gäller för medlemmarna i Sveriges farmacevtförbund.

Doc Morris ska också starta nya apotek. Dessa tjänster ingår inte i omplaceringsprocessen, eftersom de inte finns ännu. Men den personal som blivit uppsagd har under nio månader företräde till tjänster, om det öppnar nya apotek i samma kommun där de arbetade. Det gäller dock förutsatt att de hade arbetat mer än ett år på företaget.

Relaterat material

Doc Morris stänger 16 apotek i Sverige

LINA ÖSTERBERG

Ämnen i artikeln:

FarmaciApoteksmarknaden

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev