Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

D-vitamin höll inte vad det lovade

Publicerad: 23 januari 2013, 09:31

Ett D-vitamintillskott från Apoteket AB hade störst avvikelse nedåt jämfört med deklarerad mängd vitamin, i ett laboratorietest av tio likvärdiga produkter.


Det är Testfakta som har skickat tio stycken olika märken av D-vitamintillskott på laboratorieanalys. Några av analyssvaren gav alarmerande resultat, då en del produkter innehöll D-vitaminanhalter långt över den nivå som EU:s livsmedelsmyndighet Efsa anser kan vara skadlig. D-vitaminet Self innehöll, enligt Testfakta, dubbelt så mycket D-vitamin jämfört med deklarerat innehåll vilket skulle ge konsumenten ett 20 gånger för högt intag av D-vitamin.

För mycket D-vitamin kan leda till att lungor och njurar förkalkas.

En konsument som köper Apoteket AB:s D-vitamin riskerar inga överdoser. Enligt Testfakta innehöll detta tillskott betydligt mindre D-vitamin än deklarerat. Det var den produkt i testet som avvek mest nedåt, - 32 procent.

Apoteket AB analyserar nu den tillverkningssats som testats.

– Apotekets produkter ska hålla vad de lovar, som kund ska man känna sig trygg med att handla våra produkter. Vi tar detta på allvar och gör nu en analys på den tillverkningssats som varit med i testet och ser över de metoder som använts, säger Eva Fernvall i ett pressmeddelande.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev