Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Dagens Apotek presenterar apotekssektorns makthavare

Publicerad: 13 januari 2010, 09:54

Dagens Apotek presenterar apotekssektorns makthavare

Foto: Göran Hägglund.

Apoteksreformen görs visserligen i obanad terräng, men det är svårt att ge makthavarna godkänt för genomförandet. Läs Dagens Apoteks och Dagens Medicins rankning av de 40 viktigaste makthavarna i Apotekssverige. UTÖKAD 14.01.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFarmaciApoteksmarknadenLif

Omregleringen har inte precis gått på räls – det medger till och med socialministern själv. Regeringen hade i allmän konsensus kunnat börja med OTC i butik under denna mandatperiod, men i stället valde man en svår väg – att riva upp monopolet och sälja majoriteten av apoteken. Rutinerade statssekreteraren Dan Ericsson (kd) har beskrivit omregleringen som den mest komplexa fråga han någonsin haft på sitt bord.

Försäljningen av apoteksportföljer höll på att gå illa men räddades, bjöd på några överraskningar och gav ett godkänt tillskott till statskassan. Det är också den del av reformen som gått bäst.

Kritiker tar i stället fasta på att småföretagarna hamnat i ett svårt läge och de upprepade förseningarna – i skrivande stund finns fortfarande inget privat apotek på grund av dyra och krånglande IT-lösningar. Det panikartade bytet av Apotekets styrelse och den kraftiga delegeringen av uppgifter till bolag och myndigheter har också klandrats. Makthavarna har i apoteksfrågan inte lyckats kommunicera att de har ett tillräckligt grepp om helheten.

Trots att mycket har pytsats ut på andra instanser dominerar regeringskansliets nyckelpersoner på Dagens Medicins och Dagens Apoteks maktlista för apotekssektorn. Listans översta skikt lär förändras till nästa år – toppnamnen på de nya apoteksbolagen bankar exempelvis på dörren. Men än så länge har de, individuellt sett, inte hunnit sätta några jättelika avtryck. De saknas därför i listans toppskikt – liksom två Ylvor.

Socialdemokraternas talesperson i vårdfrågor Ylva Johansson och hennes planer för apoteksmarknaden lär vi antagligen höra mer av under 2010, liksom Ylva Hambraeus Björling, vd för Apotekens Service AB, vars bolag tagit form under 2009. Listan speglar det gångna året mer än nuläget.

1. Göran Hägglund (kd), socialminister. Behöver inte befatta sig med omregleringens detaljfrågor, men visade vem som bestämmer när hela apoteksförsäljningen höll på att gå åt pipan i september. Bakgrunden var statliga Apotekets samarbetsplaner med giganten Ica. Hägglund avsatte hela Apotekets styrelse när den vägrade acceptera direktiv som dödade samarbetet. Rätt handlat i läget som uppkom - men läget hade aldrig behövt uppstå om ägarens vilja varit tydligare från början. Den extrema delegeringen av reformarbetet till bolag och myndigheter har gjort det bekvämt att hänvisa svåra frågor vidare.

2. Sofia Wallström, departementsråd, socialdepartementet. Spindeln i apoteksnätet på regeringskansliet. Respekterad och snabbtänkt, den på socialdepartementet som har bäst överblick på reformens alla aspekter och delfrågor. Som opolitisk tjänsteman är hon inte den främsta måltavlan för det högljudda missnöjet från apoteksentreprenörerna.

3. Eva-Britt Gustafsson, vd, Omstruktureringsbolaget (OAB). Under stora delar av året tvåa och någon gång rentav etta på maktlistan, men nu i kraftigt dalande - har slutfört det mesta av sitt uppdrag. Värderas hon på prislappen för apoteksklustren blir det godkänt, men OAB har anklagats för onödigt hemlighetsmakeri, dålig information och skenande konsultkostnader. Informationshaveriet när klusteruppdelningen presenterades var pinsamt.

4. Dan Ericsson (kd), statssekreterare, finansdepartementet. Beskrivs som en rutinerad maktspelare som inte alltid gjort samma bedömningar som Göran Hägglund. Har velat ta tag i nya situationer snabbt, medan Göran Hägglund bromsat. Får minskad betydelse i takt med att reformen fortskrider.

5. Stefan Carlsson, vd, Apoteket AB. Sitter kvar trots stormen, men inte precis i orubbat bo. Stark person som står för kontinuitet i det stympade bolaget. Kritiken går ofta ut på att han varit för offensiv före omregleringen och tänker mer i termer av försäljning än farmaci. Gapade över för mycket när Ica-planerna smiddes. Det stand still-läge som gäller för Apoteket just nu ligger inte direkt i linje med Stefan Carlssons mentalitet.

6. Gunilla Hulth Backlund, generaldirektör, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. Kom in i ett mycket känsligt läge på TLV, och knäckte med god konsulthjälp de svåra frågorna om handelsmarginal och prissättning. Smarta rekryteringar i Joachim Werr och Magnus Thyberg. Kan som nykomling inte personligen lastas för den blödande generikareformen.

7. Joakim Pettersson (kd), politisk sakkunnig, socialdepartementet. Den viktigaste kontaktytan mellan tjänstemannanivån och socialministern i apoteksfrågan.

8. Christina Åkerman, generaldirektör, Läkemedelsverket. Intern kritik saknas inte, och verket var länge defensivt i många av reformens delfrågor där man tilldelades nya uppgifter. Men utåt har hon hittills klarat sig bättre än sin mer akademiska företrädare.

9. Joachim Werr, konsult, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. Betraktas som hjärnan bakom finansieringen av den höjda handelsmarginalen, och lite av en räddare i nöden på TLV i våras.

10. Erica Hagblom, utredare, Läkemedelsverket. Myndighetens klippa framför andra på apoteksområdet. Örnkoll och inflytande på många av verkets apoteksprylar.

11. Ylva Hambraeus Björling, vd, Apotekens Service AB. Hennes bolag har för stunden ett mycket stort inflytande över aktörernas tillträde till den nya marknaden. Men listan ska också spegla hela det gångna året och servicebolaget har till stor del befunnit sig i en uppbyggnadsfas.

12. Ylva Johansson (s), riksdagsledamot och vice ordförande i socialutskottet. Fullblodspolitiker som utövat indirekt makt genom att tala om förändringar av apotekssystemet vid en valseger. Men intresset för att starta apotek verkar trots allt stort – frågan är vilken effekt Ylva Johanssons muller haft i slutändan. Har tonat ned retoriken på senare tid – hon låg betydligt högre upp på listan under våren 2009. Lär göra väsen av sig under valåret 2010.

13. Kenneth Johansson (c), ordförande i socialutskottet. Har ett stort förtroende inom centern. Lyssnande men ibland lite profillös. Engagerad i apoteksfrågan och har krävt flera besked från Omstruktureringsbolaget.

14. Magnus Thyberg, projektchef, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. Tung rekrytering till TLV i våras. Apotekare med många års erfarenhet av apoteks- och läkemedelsfrågor på hög nivå, bland annat från Sveriges Kommuner och Landsting. Leder myndighetens förändringar av bland annat generikasystemet.

15. Cecilia Widegren (m), riksdagsledamot. Den av alliansledamöterna i socialutskottet som framstår som starkast engagerad i apoteksfrågan, både nationellt och lokalt i Skaraborg.

Placering 16–40 – utan inbördes ordning:

» Cecilia Marlow, vd för Kronans Droghandel och ordförande i Svensk Apoteksförening.

» Anders Nyberg, vd, Apotek Hjärtat.

» Fredrik Söderberg, vd, Medstop.

» Jo Langmoen, tidigare koncernchef, Tamro.

» Mads Paulsen, vd, Doc Morris Apotek.

» Jens Sandström, vd, Apoteksgruppen.

» Christian Jansson, ordförande, Apoteket AB.

» Richard Bergström, vd, Lif.

» Lennart Axelsson, förbundsdirektör på Sveriges Farmacevtförbund och tillförordnad vd, Farmacevtföretagarna.

» Carin Svensson, ordförande, Sveriges Farmacevtförbund.

» Per Matses, ekonomichef, Apoteket AB.

» Eva Fernvall, varumärkesdirektör, Apoteket AB.

» Gunnel Bridell, chef för receptenheten, Apotekens Service AB.

» Hans Svedin, ansvarig för granskning och godkännanden, Apotekens Service AB.

» Carina Jansson, förbundsordförande, Farmaciförbundet.

» Claes Kjellander, projektledare, Omstruktureringsbolaget.

» Helena Nilsson, ämnessakkunnig, socialdepartementet.

» Per Båtelson, tidigare styrelseordförande, Apoteket AB.

» Tony Johansson, vd, Apotek 1.

» Gert Ragnarsson, direktör, Läkemedelsverket.

» Lena Björk, direktör, Läkemedelsverket.

» Jan Liliemark, professor och ämnesområdeschef, Läkemedelsverket.

» Anders Blanck, vice vd, Lif.

» Thomas Nihlén (mp), ledamot i socialutskottet.

» Nikolaj Sörensen, vd, Pfizer Sverige.

Bubblare (urval): Hanna Gyllensten, programkoordinator för Apotekarprogrammet vid Göteborgs universitet och ordförande i Apotekarsällskapet; Tony Rydberg, vd, Vårdapoteket; Mikael Hoffmann, chef, Nätverk för läkemedelsepidemiologi; Mats Munther, affärsutvecklingschef, Ica; Per Möller, projektledare, Åhléns; Stefan Gustafsson, tidigare "omregleringsgeneral", Apoteket AB; Kenneth Nyblom, vd, Föreningen för generiska läkemedel; Anders Carlsten, forskningschef, Apoteket AB och tidigare vice ordförande i programkommittén för farmaceutiska utbildningar vid Göteborgs universitet; Bo Claesson, handläggare, Sveriges Kommuner och Landsting; Andreas Furängen, vd, Apotekarsocieteten; Marianne Dicander, vice vd, Apoteket AB; Michael Ashton, professor, Göteborgs universitet; Ingrid Nylander, professor, Uppsala universitet; Åke Hallman och Dag Johannesson, konsulter, Samhällsinsikt; Tommy Eriksson, apotekare, Apoteket Farmaci/Universitetssjukhuset i Lund; Barbro Westerholm (fp), professor emerita och ledamot i socialutskottet.

Så gör vi listan

Läs om kriterierna och hur listan blev till här.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev