Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Dalarna räknar med att spara miljoner på egen regi

Publicerad: 16 mars 2017, 07:52

Antalet landsting som sköter hela sin läkemedelsförsörjning i egen regi har på snart fyra år gått från noll till tre. Senast ut är Dalarna som i höst tar hem läkemedelsförsörjningen efter en misslyckad upphandling.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

I dagsläget är det statliga Apoteket AB som sköter läkemedelsförsörjningen i Dalarna. Men när avtalet löper ut den sista augusti tar landstinget själv över hela ruljansen.

– Den 1 september kör vi i gång i egen regi. Från början försökte vi att upphandla den här tjänsten igen som vi har i dag, men vi hamnade i långa juridiska överprövningar och kom inte fram den vägen. Det fick landstingsledningen att i höstas ta beslutet att vi ska bedriva verksamheten själva, säger Maria Gradén, apotekare och chef för läke­medels­avdel­ningen hos Landstinget Dalarna.

Förutom att slippa utdragna upphandlingar, där det är mer regel än undantag att beslut över­klagas, räknar Dalarna med att spara pengar genom att låta landstingets egna farma­ceuter sköta sådant som order­beredning och tillverkning av cytostatika.

– Det ser ut att vara flera miljoner kronor. Vi räknar med betydligt lägre kostnader att ha det här i egen organisation än avtalet som vi har i dag. Vi kommer också att kunna styra och utveckla verksamheten mer långsiktigt, säger hon.

Nu pågår intensivt arbete i ett införandeprojekt. Maria Gradén ser stora samverkansvinster med att samla den farmaceutiska kompetensen inom samma organisation, till exempel när det gäller upphandling av läkemedel som redan i dag sköts av landstinget.

Inför övertagandet har Dalarna sneglat på hur Region Jönköpings län, Region Kronoberg och Landstinget Blekinge gjort, och snickrar nu på en lösning utifrån de förutsättningar som finns på hemmaplan. En ny avdelning för läkemedelsförsörjning har skapats och en ny sjukhusapoteksfunktion ska byggas upp. Dessutom håller Landstinget Dalarna på att rekrytera farmaceuter. Planen är att anställa tio apotekare och receptarier samt två apotekstekniker.

– Vi söker i första hand farmaceuter som har erfarenhet av läke­medels­försörjning och helst kompetens från extemporetillverkning. Annonsen har varit ute och det har varit bra med sökande, så det är roligt, säger Maria Gradén.

Får personalen från Apoteket AB vara kvar?

– Vi nyrekryterar och alla intresserade har haft möjlighet att söka tjänst, säger Maria Gradén.

Relaterat material

Jönköping förebild när landsting skippar apotek

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News