Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Dålig kunskap om e-recept för djur

Publicerad: 16 december 2011, 14:36

Flera leverantörer tar nu fram e-recept för djur. Men kunskapen om recepten är dålig på apoteken, anser Apoex som nyligen lanserade sin variant.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFörskrivning

– Det finns en önskan från både djurägare och veterinärer om att få igång den elektroniska förskrivningen, både ur kvalitetssynpunkt och för att djurägarna då slipper hålla reda på gula pappersrecept, säger Ing-Mari Johansson, systemförvaltare för receptdepån för djur på Apotekens Service AB, till Dagens Apotek.

Hittills har Apotekens Service bara godkänt två system för att förskriva e-recept för djurläkemedel. Distriktsveterinärerna kan skriva ut via sina journalsystem och apoteksföretaget Apoex kunder använder en webblösning.

– Men vi har kontakt med fler vårdsystemleverantörer som håller på att utveckla elektroniska recept för djur, säger Ing-Mari Johansson.

Allt fler äger sällskapsdjur i Sverige. Och de vill gärna hämta ut läkemedel för sina djur på samma apotek där de får sina egna läkemedel, tror Ing-Mari Johansson.

På de flesta apoteksföretag kan personalen numera expediera e-recept för djur via expeditionssystemet. Sedan i våras finns också en webbapplikation som Apotekens Service tagit fram som en övergångslösning. Den gör det möjligt för alla apotek att skriva ut och expediera e-recept för djur.

Enligt Markus Mantere, försäljningsansvarig på apoteksföretaget Apoex, är dock kunskapen om detta dålig på apoteken.

– Det veterinärerna får höra av djurägare är att apotekspersonalen sagt saker som att ”tyvärr, vi kan inte hitta e-receptet” eller ”nej, vi är så gammalmodiga så vi håller inte på med e-recept”.

Apoex e-recept kan expedieras även av andra apoteksföretag. I de fall då apoteken hävdat att ett e-recept inte finns har Apoex kontaktat Apotekens Service och fått bekräftat att recepten finns i databasen.

Alla aktörer kan inte ta emot Apoex e-recept via sina receptexpedieringssystem, men enligt Markus Mantere är det inte där problemen uppstår.

– Det handlar snarare om okunskap på vissa apotek där man har möjlighet att expediera e-recept för djur. Men det här är ju en ny tjänst, så jag är övertygad om att det som behövs är information så att de olika lokala apoteken känner till att de kan hämta ut e-recept, säger han.

Apoex har tagit upp frågan i Sveriges apoteksförening och kommer att författa en skrivelse till de andra apoteksaktörerna för att uppmärksamma dem på problemet.

Ing-Mari Johansson känner till att det finns en okunskap om frågan bland apotekspersonalen.

– Det är en utbildningsinsats som varje apoteksaktör måste göra och det är deras ansvar, säger hon.

Dagens Apotek har tidigare skrivit om att chefer på Jordbruksverket riktar kritik mot att apoteken inte har någon skyldighet att expediera e-recept för djurläkemedel. När det gäller humanläkemedel måste apoteken ta emot e-recept, men för djurläkemedel finns inte samma lagstiftning.

Den pågående apoteksutredningen som Sofia Wallström håller i ska även se över frågor som rör djurläkemedel.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev