Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Danmark slåss för läkemedelsmyndighet

Publicerad: 8 februari 2017, 12:41

Danmark bekräftar officiellt att landet vill ta över EU:s läkemedelsmyndighet EMA när den flyttar från London efter brexit. Men EMA-veteranen Jens Ersbøll tror inte på chanserna.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

"Det är inget tvivel om att konkurrensen är hård, men jag är övertygad om att det kommer att vara en vinst för både Danmark, EMA och EU om att placera läkemedelsmyndigheten i Köpenhamn", säger utrikesminister Anders Samuelsen i ett pressmeddelande.

Danmark konkurrerar därmed med Sverige och minst sex andra länder om att få myndigheten, som har runt 900 anställda.

Men EMA-veteranen Jens Ersbøll säger till danska Dagens Pharma att han är skeptisk till möjligheterna att få EMA till Danmark. Han är överläkare på Danmarks läkemedelsverk och var tidigare Danmarks representant i den europeiska läkemedelsmyndigheten. Jens Ersbøll menar att EMA kommer att tappa folk i och med flytten och kommer att behöva fylla platserna med nya folk.

– Det är inte många danskar anställda på EMA, särskilt inte på de vetenskapliga positionerna. Så därför tror jag det kan vara en faktor som spelar roll i övervägandet om huruvida EMA skulle komma till Danmark, säger Jens Ersbøll till nyhetssajten.

Han reflekterar också över vilket land som skulle kunna komma på tal. Han nämner Sverige som det säkraste kortet.

– Vad svenska Läkemedelsverket kan är alltså djupt imponerande. Det förberedde sig fantastiskt bra på deras medlemskap 1995, då generaldirektören Kjell Strandberg började med att anställa 30 läkare – här hade det danska läkemedelsverket endast en läkare anställd, nämligen jag. I Danmark var vi således hopplöst efter på detta område, Jens Ersbøll till Dagens Pharma.

Relaterat material

Huggsexa om läkemedelsmyndighet

Han ska leda kampanjen för EMA

Så vill regeringen ta EMA till Sverige

TT-RITZAU

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev