Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

De kräver bättre betalt för receptbelagt

Publicerad: 8 maj 2015, 10:10

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Apoteken går back på hanteringen av receptbelagda läkemedel, skriver Unionen farmaci & hälsa och Sveriges Apoteksförening i en gemensam debattartikel.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFarmaci

Carina Jansson för Unionen och Johan Wallér för Sveriges Apoteksförening skriver i Dagens Samhälle att apoteken måste dra in 700 miljoner kronor i vinst på andra varor än receptläkemedel för att täcka hanteringskostnaderna. De receptbelagda läkemedlen står för 75 procent av apotekens omsättning.

Enligt debattörerna har handelsmarginalen urholkats sedan 2009 samtidigt som andra kostnader har gått upp. ”I genomsnitt täcker handelsmarginalen bara 88 procent av kostnaderna”, uppger debattörerna och hänvisar till en nyligen gjord genomlysning av situationen från branschens sida. Den visade också att de större kedjorna har i genomsnitt en kostnadstäckning på runt 90 procent, medan de mellanstora snittar på 78 procent.

”Hanteringen av receptläkemedel är inte – och ska inte vara – en marknad vilken som helst. Här är det i stället fråga om ett samhällsuppdrag där det behövs trygga och rimliga ekonomiska grundförutsättningar för att möta vårdens och patienternas behov. Just därför måste apoteken få betalt för recepthanteringen”, skriver de och kräver att myndigheter och politiker tar ansvar i frågan.

Relaterat material

TLV vill se över handelsmarginalen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev