Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

De startar Boots-apotek

Publicerad: 14 januari 2011, 15:03

Nu börjar organisationen ta form för de entreprenörer som vill starta Boots-apotek.


Tre olika styrelser kommer att hantera frågor som gäller de kommande Boots-apoteken i Sverige. Nu finns en interimistisk styrelse för Farmacevtföretagarna Ekonomisk Förening, som består av de entreprenörer som vill starta egna apotek under Boots varumärke.

Enligt nyhetsbrevet Pharma Online består denna styrelse av Kaj Westerholm i Västerås som är egenföretagare i byggbranschen, Åsa Loy, som ska öppna ett Boots-apotek i Visby, Sara Azizi, apotekare och produktspecialist på Lundbergs, Suzanne Reimers, tidigare farmaceut på Medstop, Bo-Göran Bäckfors, projektledningskonsult i Stockholm samt Olof Juneskans, teknisk konsult på egna företaget Otj konsult i Upplands Väsby.

Styrelsen är dock endast interimistisk och en ny kommer att väljas.

– Det är en intresseförening för entreprenörerna, men den är mer skapad för inre än utåtriktat arbete, säger Sverker Littorin, ordförande i företaget Farmacevtföretagarna AB, till Dagens Apotek.

Den andra styrelsen leder Farmacevtföretagarna AB. Det är ett företag som från början bildades av fackföreningen Sveriges farmacevtförbund, men nu är fristående. Tanken är att detta företag ska fortsätta existera vid sidan om den ekonomiska föreningen.

– Farmacevtföretagarna AB kommer inte att arbeta med apoteken, utan det kan vara saker som rör utbildning eller lobbying, säger Sverker Littorin.

Han är föreslagen att fortsätta som ordförande i Farmacevtföretagarna AB:s styrelse, som ska väljas om och där resten av styrelsen sannolikt kommer att bestå av entreprenörer.

De enskilda apoteken i den svenska kedjan kommer att vara privatägda, men ha en gemensam serviceorganisation. Den ekonomiska föreningen kommer att äga 49 procent av det servicebolag, Boots Farmacevtföretagarna AB, som bildats tillsammans med den internationella apotekskoncernen Alliance Boots.

Den tredje styrelsen, som leder Boots Farmacevtföretagarna AB, är relativt nyvald. Den består av ordföranden Elisabeth Hunter, vd för Boots Norge, samt Sverker Littorin, Farmacevtföretagarna AB:s vd Lennart Axelsson, Marit Lambrechts som är före detta vd för Boots Norge och Margit Unander som även är tillförordnad vd för Boots Farmacevtföretagarna.

– Boots Farmacevtföretagarna kommer att vara de som driver apoteken och sköter inköp, IT och marknadskampanjer, säger Sverker Littorin.

Det första Boots-apoteket ska öppna under det första kvartalet i år. Målet är minst 100 apotek under Boots varumärke.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News