onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Debatt: Ökad tillgänglighet till läkemedel gynnar alla

Publicerad: 25 april 2012, 11:01

DEBATT: Mats Gerdau (M) besvarar en debattartikel om försäljning av receptfria läkemedel utanför apotek.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

Före 2006 var vårdköerna längre och värktabletterna mer svårtillgängliga. Det är lätt att vänja sig vid god förändring och glömma hur det var innan. Men man får inte nöja sig med det utan måste alltid granska effekterna av genomförda reformer. Och det är inte någonting vi i alliansen glömmer, oavsett vad en del tycks tro.

I debattartikeln Följ upp folkhälsa och patientsäkerhet när läkemedel säljs utanför apotek efterfrågar Björn Havsöga, leg apotekare, och Anders Åkesson (MP), regionråd i Skåne, en utvärdering av reformen som innebär att receptfria läkemedel får säljas utanför apotek. Man visar oro för att försäljningen av värktabletter skulle ha ökat drastiskt som en allmän hälsofara. Men det är fel.

Socialstyrelsens siffror visar att försäljningen av Ibuprofen har ökat, men samtidigt att Paracetamol har minskat. Det handlar snarare om en trendförändring av märken än om en allmän ökning av tablettförsäljning. Det är ingen negativ utveckling och alliansen har legat bakom flera goda förändringar inom sjukvården.

Avvecklandet av apoteksmonopolet 2010 öppnade upp för mer företagande och bättre tillgänglighet. Det här var socialdemokraterna förvånande nog emot och det ifrågasätter alltså Björn Havsöga och Anders Åkesson i sin artikel. Men vad skulle vara oppositionens lösning?
För apoteksmarknadens öppnande skapar förutsättningar, inte bara för mer företagande, utan främst för de människor och familjer som behöver få tag i smärtstillande även efter apotekens stängningstid.

Det är viktigt att värna den goda tillgängligheten. Alla bor inte i större orter där det finns apotek och även om man gör det har man inte alltid tabletter hemma. Om ens barn får feber mitt i natten kan en närliggande bensinstation vara räddningen.

De siffror som utpekas kommer oftast från detaljhandelförsäljningen, medan apoteken har fått minskad försäljning. Det säger bara att fler människor använder närheten till hjälpmedel. Miljö­partiet om några borde vara för en förändring som minskar avståndet till handeln och därmed kortar den eventuella bilfärd som krävs för att ta sig till apotek som ligger långt ifrån bostaden.

Ökad valfrihet och tillgång gynnar alla. Lidande ska ha enkel tillgång till sina läkemedel. Det har alliansen säkerställt och det ska inte oppositionen få riva upp. Valfrihet och tillgänglighet är viktiga grundbultar i ett demokratiskt samhälle.

För vem som helst kan när som helst bli sjuk och därför ska dörren till akut vård och smärtlindring alltid stå öppen. Det är en god förändring som alla människor ska ha möjlighet att vänja sig vid.

Relaterat material

Följ upp folkhälsa och patientsäkerhet när läkemedel säljs utanför apoteken

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev