Apotek
Debatt: Oklar indikation är en fara
Publicerad: 23 mars 2011, 13:39
DEBATT Alltför få recept har tydliga beskrivningar av användning och ändamål. Socialstyrelsen måste ta problemet på allvar och förbättra systemet, skriver Gity Khaksa.
Av 100 recept som expedieras på apotek saknar hälften en tydlig beskrivning av användning och ändamål. Eftersom ett läkemedel kan ha flera indikationer är det svårt för en farmaceut att förklara det aktuella ändamålet för en patient.
På apoteken försöker farmaceuter förklara varför och hur medicinen används, även när ändamålet inte är angivet på etiketten. När det gäller äldre är osäkerheten ännu större och vi vet inte om all information som de får vid expeditionen över huvud taget går hem.
Äldre är en riskgrupp i vårt samhälle när det gäller läkemedelsbehandling. De kan ha mer än en kronisk sjukdom, till exempel diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, gastrointestinala besvär, artrit och blåsdysfunktion.
För att behandla varje tillstånd krävs naturligtvis ofta flera läkemedel. Men om det bara står 1x1, 1x2, 1x3 gånger dagligen på alla etiketter, utan användning och ändamål tydligt angivet – hur ska patienten komma ihåg vilken medicin som är mot vilken sjukdom?
Äldre har inte samma minneskapacitet som yngre. Dessutom kan de vid varje uttag få ett läkemedel som räknas som likvärdigt (likamedel), men inte liknar de tidigare expedierade när det gäller till exempel läkemedlets namn, paketens utseende, tabletternas färger, och tillverkare. Förvirring kan lätt uppstå.
Recept på läkemedel med högre dosering än vad som står i Fass saknar ofta markeringen ”SIC”, som en signal om att förskrivaren är medveten om att standarddosen överskrids. I vissa fall går det att expediera ett sådant recept om patienten haft läkemedlet tidigare.
Men om det är för första gången och receptet ska expedieras i sista minuten före stängning – till exempel på lördagar – kommer det att dröja en längre tid innan patienten får sin medicin om det inte går att nå förskrivaren.
Socialstyrelsen måste ta dessa problem på allvar och förbättra systemet. I de fall då det finns lagstiftning måste reglerna följas, och om regler saknas, måste de införas för patientsäkerhetens skull och för att förbättra servicen på apoteken.
Gity Khaksa
farmacie doktor och apotekare