Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Debatt: TLV vill ha en bättre dialog om läkemedel

Publicerad: 17 juni 2011, 06:52

DEBATT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, startar ett nytt forum där läkemedelsfrågor ska diskuteras. Det skriver TLV, i ett svar på en debattartikel från fem patientförbund.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Patientperspektivet är viktigt för TLV eftersom det utgör grunden för vårt uppdrag: Mesta möjliga hälsa för de skattepengar som går till läkemedel, apotek och tandvård. Om skattepengar slösas bort, till exempel på läkemedel som är onödigt dyra utan att tillföra någon extra nytta, riskerar det att i slutändan drabba patienterna eftersom samhällets resurser är begränsade.

I TLV:s beslutande nämnder sitter ledamöter som är hämtade från brukargrupper. Inför våra omprövningar av läkemedel som redan ingår i högkostnadsskyddet bjuds bland annat de organisationer som artikelförfattarna representerar alltid in att lämna synpunkter.

Handikappförbunden och andra organisationer som representerar patienter är dessutom remissinstanser för TLV.

När det gäller TLV:s brukarråd är vi överens med företrädare för Handikappförbunden om att detta inte fungerat optimalt som samarbetsform. Ansvaret för detta ligger även på Handikappförbunden, vilket artikelförfattarna är väl medvetna om. Tillsammans med företrädare för Handikappförbunden har vi därför beslutat att inrätta en ny form av dialogforum som vi vill ska präglas av delaktighet från alla deltagande parter.

Vi hoppas att detta forum ska utgöra en bra grund för diskussioner och ömsesidigt utbyte, till exempel kring de frågor som lyfts i debattartikeln. Den visar tydligt på behovet av dialog, inte minst för att reda ut rena missförstånd parterna emellan.

Martin Forsberg, kommunikationschef vid Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News