Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Debattartikel del av livsstilskampanj

Publicerad: 17 oktober 2016, 12:15

Apoteket AB vill ta större plats i hälsodebatten och motverka slarvet med läkemedel. Vad det konkret betyder försöker vd Ann Carlsson förklara för Dagens Apotek.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Vd Ann Carlsson skriver på DN Debatt att bolaget är beredd att ”lyfta på alla stenar” för att färre läkemedel ska kastas.

– Det saknas en röst för vilken effekt läkemedelsbehandling får för människor. Dagens debatt präglas av tekniska och ekonomiska perspektiv. Det är det vi gör med den här debattartikeln, säger hon och fortsätter:

– Läkemedelsbehandlingen behöver ta mer plats i debatten. Hur du på ett bättre sätt kan behandla dig själv, men också att levnadsvanor och annat runt omkring kan användas för att behandlingen sak få bättre effekt.

I debattartikeln tar Ann Carlsson upp folkhälsan och skriver att det ibland måste till obehagliga sanningar i kundmötet för att skapa bättre hälsa. Fast det betyder inte att rökare ska får höra att de behöver fimpa eller överviktiga att de borde äta mindre.

– En obehaglig sanning som du vet om ditt hälsotillstånd är redan känt. Det här är mer förknippat med hur vi i dag arbetar med läkemedel. Det är klart att vi vill hjälpa till med rökavvänjning, men att lämna ut läkemedel handlar också om att följa upp behandlingen och ställa rätt följdfrågor, säger Ann Carlsson.

I ett annat stycke i debattartikeln nämns Indien och hur läkemedelstillverkningen där förorenar miljön. Svenska myndigheter bör, enligt Apoteket AB, väga in hållbarhetsaspekter när de beslutar om vilka läkemedel som får säljas på apotek och vilka som ska ingå i förmånen. Fast frågan är hur mycket bolaget kan påverka en situation som till stor del styrs av lagar och EU-direktiv.

– Vi har inte ett direkt inflytande, vi har ett indirekt inflytande genom våra leverantörer. Det är viktigt att sätta press på frågorna. Även om vi jobbar i andra eller tredje led så är inte det liktydligt med att vi inta kan vara med och bidra till förbättringar här, säger Ann Carlsson.

Varför tar ni den här debatten just nu?

– Vi jobbar med att visa på vilket inflytande farmaceuter och apotek kan ha på din livsstilsförbättring. Just nu gör vi det kombinerat med att vi har en ganska lång och omfattande magkampanj framför oss där vi går ut och försöker uppmuntra folk att ta den hjälp som finns och inte dölja den typen av problem, säger Ann Carlsson.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev