Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

”Det är oacceptabelt”

Publicerad: 21 oktober 2013, 13:16

Priserna på läkemedel utanför förmånen är för svårtillgängliga, anser riksdagspolitiker från både allians och opposition.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

”Det känns helt orimligt att det ska kunna skilja en tusenlapp i pris på en förpackning läkemedel beroende på vart man går”, skriver Lena Hallengren (S), vice ordförande i riksdagens socialutskott, som svar på en fråga från Dagens Apotek om de senaste veckornas debatt.

Riksdagspolitikern Barbro Westerholm (FP), partiets talesperson i sjukvårdsfrågor, anser att priserna på läkemedel som inte omfattas av läkemedelsförmånen bör vara desamma över hela landet och lättillgängliga för både läkare och patient. ”Det finns läkemedel som jag tycker borde ligga inom förmånen men inte gör det i dag”, tillägger hon i sitt mailsvar.

I en debattartikel som publicerades på Dagens Apotek i förra veckan ställde tre läkare politikerna till svars för prisskillnaderna på läkemedel som inte ingår i högkostnadsskyddet. Se artiklar här intill.

Bakgrunden är en prisjämförelse som debattörerna gjort och som visar att priserna på det billigaste potensläkemedlet som innehåller sildenafil varierar mellan 300 och 1 139 kronor hos de olika apotekskedjorna. Dessutom hade artikelförfattarna svårt att få reda på priserna.

De tre läkarna Mikael Hoffmann, Eva Andersén Karlsson och Ellen Vinge vill att politikerna svarar på om det är acceptabelt att aktuella prisuppgifter och prisjämförelser saknas för läkare och patienter när det gäller läkemedel utanför förmånen. Nej, det är inte acceptabelt, svarar både Lena Hallengren och Barbro Westerholm.

Dagens Apotek har också frågat riksdagspolitikerna om de anser att det även fortsättningsvis bör vara fri prissättning från apotekens sida på sådana läkemedel. ”Det bör prövas om det finns några bärande invändningar mot att ändra reglerna kring detta”, skriver socialdemokraten Lena Hallengren som anser att prisskillnaderna i dag är orimliga.

Barbro Westerholm tycker att fler läkemedel bör ingå i förmånen och därmed prissättas av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. För dem som fortfarande står utanför bör det vara ”fri prissättning men med krav att priset är detsamma över landet och lättillgängligt för både förskrivare och användare”.

Läkemedel utanför förmånen får inte heller bytas ut på apoteket, även om det finns billigare alternativ som Läkemedelsverket anser är likvärdiga. ”Det här är fel och det måste vi ändra på”, skriver Barbro Westerholm. Hon har tagit upp både utbyte och priser med socialdepartementets ledning.

Även Lena Hallengren är beredd att lyfta frågan om utbyte och anser att den bör utredas. ”Vi kan inte generellt ha regler som byter ut läkemedel som ligger utanför förmånen men visst verkar det rimligt att kunden har möjlighet att själv avgöra hur den vill göra”, skriver hon i sitt svar på Dagens Apoteks frågor.

Relaterat material

Ska priset variera i landet, Hägglund?

Fortsatt debatt om priser

FGL föreslår ny prismodell

Branschen vill också byta

Läkare ser för stora prisskillnader 

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News