onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Det ska nya apoteksutredningen innehålla

Publicerad: 20 november 2015, 09:03

Efterlevnaden till 24-timmarsregeln ska utredas.

Foto: Photos.com

Utredningen ska bland annat analysera åtgärder som behövs för att säkra god tillgänglighet till apotekstjänster i hela landet. Här kan du läsa vad utredningen ska omfatta.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

Den nya apoteksutredningen ska enligt direktiven innehålla följande punkter:

− Analysera den utveckling som skett av apoteksmarknaden sedan omregleringen och göra en bedömning av hur pågående trender kan komma att påverka marknaden på kort och lång sikt.

− Se över kraven för att få tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek.

− Analysera eventuella åtgärder som behövs för att säkerställa en god tillgänglighet till apotekstjänster i hela landet.

− Analysera vilka eventuella åtgärder som krävs för att säkerställa att leverans- och tillhandahållandeskyldigheten av läkemedel efterlevs. I detta ingår att särskilt analysera behovet av åtgärder för att säkra efterlevnaden av 24-timmarsregeln.

− Analysera om det finns behov av ytterligare åtgärder för att främja en hög grad av direktexpediering respektive förbättra den service som ges när expediering inte kan ske.

− Belysa organisatoriska frågor och frågor som rör kompetensutveckling vid apotek samt överväga hur ökad följsamhet till nuvarande regelverk kan uppnås.

− Analysera och lämna förslag på åtgärder för att förbättra läkemedelsrådgivningen vid apotek.

− Se över hur apotekens roll för en förbättrad läkemedelsanvändning kan utvecklas.

− Se över tillsynen över apoteksmarknaden.

− Analysera och lämna förslag på hur en effektivare tillsyn och kontroll av försäljning av receptfria läkemedel utanför apotek kan åstadkommas.

− Lämna de författningsförslag som uppdraget kan föranleda

I utredningsdirektiven sägs uttryckligen att utredaren inte ska lämna förslag som innebär att handelsmarginalen höjs eller som innebär andra utgiftsökningar för det offentliga. Utredaren ska enligt direktiven också beakta att den nuvarande modellen med läkemedelsutbyte på apotek inte ska förändras.

Dagens Apotek rapporterar mer om utredningsdirektiven under dagen.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev