Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Diabetesvården räcker inte till

Publicerad: 18 februari 2015, 10:16

Foto: Adam Johansson/Bildbyrån

Ytterligare 35 000 personer med diabetes behöver hjälp att sänka sitt blodtryck för att minska risken att dö i stroke och hjärt-kärlsjukdomar.


Det konstaterar Socialstyrelsen som i går, tisdag, kommer med nya riktlinjer för diabetesvården.

Drygt 400 000 svenskar har diabetes och sjukdomen drabbar mellan 4  och 6 procent av befolkningen.  Enligt Socialstyrelsens utvärdering  finns flera förbättringsområden för vården. Att få landstingen att  fokusera mer på att sänka diabetessjukas höga blodstryck är en sådan  sak. Högt blodtryck är en anledning till att personer med diabetes löper  ökad risk för stroke, hjärtinfarkt och njurskador. Trots att detta är  välkänt beräknar Socialstyrelsen att ytterligare 35 000 personer skulle  behöva vårdinsatser för att sänka sitt blodtryck.

Region Östergötland är det enda landsting som når upp till målet att  minst 65 procent av patienterna med typ 2-diabetes ska ha ett normalt  blodtryck. Snittet för riket är 55 procent.

27 000 personer med diabetes har mycket höga glukosvärden, uppger  myndigheten som anser att en viktig åtgärd är att fler patienter erbjuds  patientutbildning i grupp för att bättra deras glukoskontroll.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev