Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Diklofenak lämnar Kloka listan

Publicerad: 16 december 2011, 15:43

När listan över rekommenderade läkemedel uppdateras inför nästa år är diklofenak, som finns i till exempel Voltaren, inte längre med.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

–  Att vi tar bort diklofenak visar hur viktigt det är att följa upp läkemedelsbehandling under en längre period för att säkerställa biverkningar. Långsiktig forskning ger oss ny kunskap om att ett av våra mest använda läkemedel kan ge allvarliga biverkningar, säger Eva Andersén Karlsson, ordförande i Stockholms läns läkemedelskommitté, i ett pressmeddelande.

Varje år ger Stockholms läns läkemedelskommitté ut Kloka listan, en förteckning över läkemedel som läkare och sjuksköterskor rekommenderas att förskriva.

Den största skillnaden i år är att substansen diklofenak, som bland annat finns i läkemedlet Voltaren, inte längre finns med på listan. Skälet är en ökad risk för hjärtinfarkt, även vid kortare behandling med diklofenak, uppger kommittén.

Diklofenak finns i de mest använda värktabletterna och säljs även receptfritt. Stockholms läns läkemedelskommitté rekommenderar i stället läkemedel som innehåller naproxen.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev