Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

DO-anmält apotek slår ifrån sig

Publicerad: 12 september 2012, 05:30

Ett anmält apotek värjer sig från anmälan om diskriminering av föräldraledig anställd.


I somras anmälde en apoteksanställd sin arbetsgivare, ett apotek i Stockholmsområdet, för diskriminering. Kvinnan ansåg att hon halkade efter i lön allt för mycket i samband med att hon blev gravid och senare föräldraledig.

Anmälaren jämför sig med en kollega som anställdes ungefär samtidigt och som hon anser har ungefär likvärdig utbildning och tjänst. Kollegans lön ska ha sprungit ifrån hennes med närmare 3 000 kronor de senaste två inkomståren, enligt anmälan till diskrimineringsombudsmannen, DO.

Men arbetsgivaren anser inte att de båda anställda har likvärdig utbildning eller tjänst. I sitt svar till DO skriver apotekschefen att anmälaren är apoteksassistent medan kollegan, vars lön tas som jämförelse, är apotekstekniker. Chefen anser inte heller att deras tjänster på apoteket är jämförbara.

Anmälaren skriver att hon de senaste åren heller inte fått något lönesamtal. I stället ska hon i år ha fått besked om en löneökning på 100 kronor för det år hon ”varit borta” via sms. Apotekschefen skriver i sitt svar att hon haft svårigheter att nå den anställda, ”trots upprepade försök via telefon”. När hon inte lyckades under pågående lönerevision ska hon ha lämnat besked om lönen per telefon.

Skriftväxlingen i ärendet fortsätter och anmälaren får åter chansen att yttra sig innan DO fattar beslut om ärendet ska drivas vidare.

Relaterat material

DO utreder diskriminering på apotek

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev