Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

DO släpper ärende: ”Det är en lucka i lagen”

Publicerad: 7 november 2012, 06:00

Apotek Hjärtat bistod inte Diskrimineringsombudsmannen med lönestatistik. Då lades ärendet mot ett apotek i kedjan ned.


Det var i somras som en apoteksanställd anmälde sin arbetsgivare, ett apotek i Stockholmområdet, till DO. Kvinnan ansåg att hon halkade efter i lön allt för mycket i samband med en föräldraledighet.

Vid en jämförelse med en kollega, som anmälaren ansåg ha ungefär likvärdig utbildning och tjänst och lika lång anställningstid, såg hon att kollegans lön sprang ifrån hennes egen med närmare 3 000 kronor på två år.

Arbetsgivaren ansåg dock att de båda anställda varken hade likvärd utbildning eller tjänst. Apotekschefen skrev till DO att anmälaren är apoteksassistent medan kollegan är apotekstekniker.

För att kunna ta ställning till om ärendet skulle drivas vidare eller läggas ned, önskade DO att få ta del av ytterligare lönestatistik från apotekskedjan Apotek Hjärtat. Kedjan valde dock att inte skicka in det underlag som efterfrågades. Därför väljer DO att lägga ärendet åt sidan.

Så en arbetsgivare kan slippa prövning genom att inte bistå med underlag?

– Ja. DO har inget lagligt stöd, inga sanktionsmöjligheter, här. Och arbetsgivaren har ingen skyldighet att lämna in underlag, säger Anna Ericsson, jurist på Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Det beror på att ärendet enbart rör föräldraledighet och den regleras i föräldraledighetslagen. Om ärendet också hade handlat om den anställdas graviditet skulle i stället diskrimineringslagen gälla. Då har DO helt andra sanktionsmöjligheter och kan hota med vite.

– Det är en lucka i lagen. Vi kan inte gå vidare i ärendet, säger Anna Ericsson.

Apotek Hjärtat uppger till Dagens Apotek att företaget bistått med underlag i form av lönestatistik för de aktuella befattningsgrupperna, assistent och tekniker, i flera regioner. Men DO önskade utökad statistik för hela landet och apotekskedjan ansåg inte att det fanns fog för önskemålet.

Relaterat material

DO-anmält apotek slår ifrån sig

DO utreder diskriminering på apotek

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev