söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Doc Morris får lansettkritik efter två år

Publicerad: 5 april 2013, 08:42

Foto: Photos.com

För två år sedan lex Maria-anmälde Doc Morris en incident där en apoteksanställd av misstag återanvänt tolv lansetter för blodprov. Nu kommer kritiken.


Lansettmissen på Doc Morris blev en följetong för två år sedan och ledde till en debatt om hälsotester på apotek. I april 2011 genomförde Doc Morris ett nytt hälsotest på sitt apotek i Sollentuna. Glukos- och hemoglobintester utfördes genom blodprov som anställda tog på kunder. Men vid tolv tillfällen användes av misstag lansetter som redan var använda en gång. Anledningen till misstaget var att lansetterna inte hade kasserats i en särskild behållare, enligt de föreskrifter som fanns. I stället låg de kvar på det bord där testerna utfördes.

När en person avlöste andra vid provtagningen trodde den personen att lansetterna var oanvända.

Doc Morris lämnade in en lex Maria-anmälan.

Nu har Socialstyrelsen svarat med kritik på det inträffade och krav på åtgärder.

– De ska registrera sig i vårdgivarregistret, det är vårt krav, säger Pia Oscarsson, inspektör på Socialstyrelsen.

– Jag tror inte att alla apotek är medvetna om att de har skyldighet att anmäla sig till vårdgivarregistret. Apotek är att jämställas med vårdgivare och det gäller alla, säger Pia Oscarsson.

Socialstyrelsen kritiserar också förfaranden som den tycker är bristfälliga i hanteringen av blodproven. Det gäller bland annat dokumentationen. På apoteket journalfördes inte testerna, i stället fanns ett gemensamt dokument för kunderna med uppgifter om kön och ålder.

– De har inte uppfyllt kraven för dokumentation. De hade skrivit kön och ålder men inte korrekta namnuppgifter. Och man får inte skriva upp flera patienter på samma papper, säger Pia Oscarsson.

– Vi tycker också att det är anmärkningsvärt att den burk som man skulle kassera lansetter i direkt inte fanns tillgänglig, säger Pia Oscarsson.

Doc Morris kvalitetschef Alexander Milinovic säger att apotekskedjan snarast kommer att vidta de åtgärder som Socialstyrelsen efterfrågar i sitt beslut.

– Det är bra att vi har fått ett besked om hur Socialstyrelsen ser på händelsen. Sen är det olyckligt rent generellt att beslutet dröjt, säger Alexander Milinovic till Dagens Apotek.

Har ni återupptagit hälsotester efter det här?

– Nej, det har vi inte gjort. Självklart tittar vi på vilka möjligheter som finns att införa hälsotester, men vi har inga i dag.

Relaterat material

”Viktigt att vi får besked”

Doc Morris: Lång väntan är olycklig

Beslut om lansetter kan dröja över ett år

Beslut om lansetter dröjer

Doc Morris har anmält blodprov

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev