Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Dosaffär ska ge synergieffekter för Oriola-KD

Publicerad: 4 december 2015, 15:18

Koncernen Oriola-KD:s affärschef Thomas Gawell menar att förvärvet av Svensk Dos kommer att innebära goda affärsmöjligheter för Oriola-KD.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

I går, torsdag, förvärvade finska Oriola-KD det Uppsalabaserade företaget Svensk Dos. Thomas Gawell är affärsområdeschef i Oriola-KD.

På vilket sätt kommer det märkas att Svensk Dos får en ny ägare.

– Den stora skillnaden är att vi är en långsiktig industriell aktör.

Oriola-KD äger sedan tidigare apotekskedjan Kronans Apotek och grossisten Oriola i Sverige. Enligt Thomas Gawell kan köpet av Svensk Dos leda till flera synergieffekter för koncernen.

– Ett exempel är transportnätet. Både Oriola och Svensk Dos kör över hela Sverige. Sedan har vi över 300 apotek där vi kan ha utlämning av dosläkemedel. Kan vi få folk att hämta ut dosläkemedel på våra apotek köper de även andra produkter där. Det finns fler exempel som jag inte vill gå ut med nu, säger han.

Dosmarknaden är tuff och det har varit kraftiga prissänkningar. Hur ser du på det?

– Dospengen har tidigare varit väldigt hög och nu är den på en väldigt låg nivå, men vi tror att den kommer att stabiliseras. Vi tror att vi kan göra bra affärer inom dosområdet och stordriften är en stor del i det.

Den nuvarande vd:n Stefan Krisch på Svensk Dos kommer att fortsätta leda företaget och något namnbyte är inte planerat enligt Thomas Gawell.

– Svensk Dos är ett starkt varumärke så det ändrar vi inte på.

Relaterat material

Oriola köper Svensk Dos

Oriola-KD vill expandera i Sverige

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev