Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Dosflytt försenas efter IT-strul

Publicerad: 17 maj 2013, 08:15

UPPDATERAD. Flytten av de första 200 dospatienterna i Region Skåne gick bra. Men den stora migrationen i dag, fredag, blir till en liten efter IT-strul.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

200 patienter har flyttats från Apodos till Svensk Dos. Det gjordes för en vecka sedan.

– Nu har vi fått feedback från de äldreboenden som var med och medicinerna har kommit fram. Så de 200 migreringarna har fungerat problemfritt. Vi har fått leveranser och dospatienterna har fått sina mediciner, säger Maria Landgren, chef för läkemedelsenheten i Region Skåne till Dagens Apotek.

Tanken var att ytterligare 5 000 dospatienter skulle flyttas den här fredagseftermiddagen. Men Svensk Dos har upptäckt problem i sitt IT-system som rör lagersaldo. Problemet upptäcktes på torsdagskvällen.

Vid ett eftermiddagsmöte i dag, fredag, fattades beslutet att krympa migrationen till knappt 400 patienter.

– Vi kommer att flytta privatpatienter som planerat, de går inte att backa på. De andra 4 600 patienterna flyttas nästa fredag i stället. Den sista flytten kör vi enligt plan, säger Maria Landgren.

Anledningen till att patienter som själva hämtar ut sin medicin flyttas beror på att de har fått hem information om var de ska hämta sin dosmedicin nästa vecka. För att komma runt IT-problemet kommer Svensk Dos att få göra en del manuellt.

Region Skåne har ett avtal med Apoteket AB och som innebär att Apodos levererar dosläkemedlen till de 4 600 patienter som inte kan flyttas fram till dess att flytten sker.

Fler dosflyttar är i farten. Flytten av dospatienterna i Region Halland från Apodos till Apotekstjänst är inledd med en liten pilot på 20 patienter som rapporteras ha gått felfritt. Nu är det dags för den stora flytten av 6 000 patienter den här veckan.

På onsdag nästa vecka ska Västra Götalandsregionen flytta 36 000 patienter till Apotekstjänst.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev